Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smije im se suditi za propuste

Ministar zdravlja: Kazneni zakon diskriminira liječnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nemam ništa protiv da i liječnici kao profesija budu apostrofirani u Kaznenom zakonu, ako i sve ostale regulirane profesije na razini EU također budu taksativno navedene', izjavio je Varga.

Ministar zdravlja Siniša Varga založio se danas za preispitivanje članka Kaznenog zakona u kojemu se samo liječnici izrijekom spominju kao profesija kojoj se smije suditi za propuste i pogreške u obavljanju svojeg posla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje od predviđenog Hrvatsku napustilo 233 liječnika i 98 sestara Slika nije dostupna Bolje zdravstvene usluge Siniša Varga: Izlaskom HZZO-a iz riznice "okrećemo pilu naopako"

'Nemam ništa protiv da i liječnici kao profesija budu apostrofirani u Kaznenom zakonu, ako i sve ostale regulirane profesije na razini EU također budu taksativno navedene', izjavio je Varga na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Varga kaže da nema ništa protiv toga da se protiv liječnika koji su počinili kazneno djelo provede kazneni postupak, ali smatra da je ta odredba Kaznenog zakona diskiminatorna jer i pripadnici drugih profesije, koje se ne spominju u zakonu, mogu počiniti kaznena djela, poput odvjetnika, arhitekata ili građevinara.

Na upit o tvrdnji da će provedba masterplana, koji je privremeno povučen iz saborske procedure do jeseni, umjesto uštede od 400 milijuna kuna dovesti do gubitaka od dvije milijarde kuna, Varga je rekao kako je riječ o važnom projektu čija intencija nije ušteda već poboljšanje zdravstvenog sustava i ravnomjernija raspodjela zdravstvene zaštite.

Uštede će se, kaže Varga, postići kroz provedbu masterplana - funkcionalno povezivanje, novi model ugovaranja usluga, veću odgovornost zdravstvenih djelatnika, novi kolektivni ugovor, odnosno racionalniju potrošnju.

Varga: Masterplan bolnica razdvojit ćemo na dva dijela

Varga očekuje da će do izdvajanja HZZO-a iz riznice doći na jesen, nakon što se u rujnu izmijeni set zakona, a konačni datum odredit će ministar financija Boris Lalovac jer izdvajanje mora biti usklađeno s fiskalnom politikom koja se prijavljuje Europskoj komisiji.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je danas odluku o raspisivanju natječaja za financiranje pripravničkog staža za 800 zdravstvenih djelatnika, među kojima 500 doktora medicine i doktora dentalne medicine. Direktorica HZZO-a Tatjana Prendja Trupec očekuje da će stažisti početi raditi u listopadu, a za to je HZZO osigurao 80 milijuna kuna.

Na snagu stupa novi način ostvarivanja prava na baterije za slušna pomagala, koje propisuje izabrani liječnik. Baterije će se isporučivati u područnim službama HZZO-a, gdje će se prilikom preuzimanja nove tromjesečne količine iskorištene baterije vraćati kako bi se zbrinule na ekološki prihvatljiv način.

HZZO je proveo javnu nabavu i sklopio ugovor s najpovoljnijim isporučiteljem baterija, te time uštedio značajna novčana sredstva. Pravo na baterije i dalje ostvaruju osigurane osobe do 18. godina života i osigurane osobe iznad 18. godina koje su na redovnom školovanju.

Također je proveden postupak godišnjeg izračuna cijena lijekova kojim su cijene snižene za 660 oblika lijekova, pa je s dopunske liste lijekova na osnovnu listu premješteno 38 oblika koje građani više neće doplaćivati.

Tri nova lijeka na listi

Na osnovnu listu uvrštena su tri nova lijeka: ustekinumab za liječenje psorijaze, romiplostim za liječenje idiopatske trombocitopenične purpure, te dolutegravir za liječenje HIV infekcija. Uvršteno je i 45 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova, te 33 nova krvna pripravka.

Na osnovnoj listi proširene su indikacije za primjenu sljedećih lijekova: erlotinib za liječenje raka pluća u 2. liniji liječenja, adalimumab za liječenje psorijaze, tocilizumab za liječenje sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa i juvenilnog idiopatskog poliartritisa.

Za krv i krvne pripravke cijena je izražena s nultom stopom PDV-a budući da se na krvne pripravke ne plaća PDV.

Na dopunsku listu lijekova uvršteno je sedam novih lijekova: tetrabenazin za liječenje Huntingtonove bolesti, flutikazonfuorat + vilanterol za liječenje astme, glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), azitromicin za liječenje upalnih bolesti oka, dapagliflozin + metformin i kanagliflozin za liječenje šećerne bolesti, te spolni hormoni estradiol + dienogest. Uvršteno je i 10 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene