Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postojeći slučajevi će se analizirati

Ostojić: Odustalo se od outsourcinga u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je u četvrtak da je Vlada odustala od outsourcinga u zdravstvu, no u drugim sustavima javnog i državnog sektora nastavlja se s planom izdvajanja uslužnih djelatnosti.

Takvu odluku donijela je Vladina radna skupina 13. ožujka zbog specifičnosti zdravstva, primjerice složenosti čišćenja operacijskih dvorana i pripremanja dijetne hrane, koja često u bolnicama ima funkciju lijeka. Prilikom donošenja odluke u obzir su uzeta i iskustva drugih europskih zemalja, rekao je Rajko Ostojić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Hrvoje Gašparović - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu"

No, s obzirom da neke bolnice u pojedinim segmentima već godinama imaju neki oblik outsourcinga, takvi slučajevi će se analizirati, a konačna odluka bit će donesena u skladu sa zakonom, poručio je ministar.

Slučaj je to, kaže, i s KBC-om Zagreb koji još od 2008. ima dio čišćenja u outsourcingu, te su obvezni svake dvije godine raspisati natječaj sukladno planu javne nabave.

Na tom je tragu bio i zadnji natječaj za čišćenje dijela bolnice, koji je raspisalo sanacijsko vijeće KBC-a Zagreb, izazvavši oštre reakcije Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednica sindikata Spomenka Avberšek upozorava da je natječaj raspisan mimo odluke Vladine koordinacije o odustajanju od outsourcinga u sustavu zdravstva.

No, ministar za slučaj outsourcinga na KBC-u Zagreb objašnjava kako 'oni koji se već koristili takve usluge, moraju poštivati zakonske obveze'.

Upitana za natječaj, Ines Vodanović, predsjednica HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti, kaže da njezina tvrtka Strabag nije zainteresirana jer im je 'apsolutno neprihvatljiva procijenjena vrijednost nabave od oko 1,5 milijuna kuna za čišćenje preko 70.000 kvadrata'.

Ne možemo prihvatiti takve dampinške cijene, taj nam novac ne bi bio dovoljan ni za plaće radnika, bez ikakve potrošnje materijala, kaže Vodanović te napominje da iz natječaja nije vidljivo je li riječ o objavi natječaja za djelatnosti koje se već obavljaju ili o kvadratima koje dosad u toj bolnici nisu čistile privatne tvrtke.

Ostojić: Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali realno, kasnimo 20 godina...

Na upit o javnom nadmetanju za nabavu jednogodišnje usluge čišćenja novootvorenih prostora iz KBC-a su priopćili da su u 2008. godini proveli prvi postupak javne nabave takvih usluga za dio prostora.

Tom prilikom nitko od radnica zaposlenih na čišćenju prostora nije dobio otkaz niti im je bilo ugroženo radno mjesto, jer se radilo o novoizgrađenim prostorima za koje je procijenjeno da je isplativije ustupiti čišćenje odabranom izvoditelju u odnosu na troškove zapošljavanja novih zaposlenika, nabavu nove opreme i sredstava za čišćenje, te drugog potrošnog materijala.

Kako smo ocijenili zadovoljavajućim takvo rješenje, kažu u KBC-u, tijekom proteklog vremena još jednom je bio proveden postupak javne nabave za jednogodišnju uslugu čišćenja istog prostora, a zatim i postupak okončan okvirnim sporazumom na vrijeme do četiri godine.

Nakon što je utvrđena potreba čišćenja dodatnog novootvorenog prostora na lokacijama KBC-a Zagreb objavljeno je javno nadmetanje za nabavu jednogodišnje usluge tog dodatnog prostora.

S obzirom na činjenicu da ta usluga ne dovodi u pitanje prava postojećih zaposlenika koji i dalje održavaju čistoću u ostalim prostorima KBC-a Zagreb, nije postojala obveza obavješćivanja o tome ni sindikata niti radničkog vijeća, navodi se u priopćenju.

KBC Zagreb će u vezi outsourcinga djelatnosti čišćenja ili bilo koje druge djelatnosti postupati sukladno odluci Vlade i resornog ministarstva, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene