Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar financija Marić otkrio čekaju li nas novi porezi zbog duga u zdravstvu

Ivana Brkić Tomljenović i Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Brkić Tomljenović i Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Brkić Tomljenović i Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Saborski zastupnici danas nakon svađa, uvreda i lupanja pločicama o klupe u poslijepodnevnim stati raspravljali prijedlogu proračuna za 2018.

Zbog ponašanja zastupnika kojima očito nije bilo važno raspraviti kako će trošiti naš novac iduće godine, ova je tema tako pala u drugi plan.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se"

Premijer i ministar financija u uvodnom izlaganju su podsjetili koje su neke najvažnije stavke.

Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun, a rashodi će biti 133 milijarde i 300 milijuna kuna, što je 5 milijardi kuna više nego u 2017. godini. Deficit je planiran 0,5 posto BDP-a, a stopa gospodarskog rasta 2,9 posto.

Za plaće u javnoj i državnoj službi bit će izdvojeno 27 milijardi i 900 milijuna kuna, odnosno milijardu i 400 milijuna kuna više nego 2017.

Za toliko će se povećati i izdvajanja za mirovine. Obrana dobiva 793 milijuna kuna više, zdravstvo 763, a znanost i obrazovanje 362 milijuna i 900 tisuća kuna.

Marić: "Deficit nikad niži"

Prijedlog proračuna za sljedeću godinu u Dnevniku Nove TV komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Upitan je li siguran kako će država sljedeće godine zaraditi 129 milijardi kuna, Marić je kazao kako vjeruje u projekcije te da će učiniti sve da ih nadmaše.

„Naši rezultati u protekle dvije godine daju nam za pravo vjerovati u to, i to ne samo nama, već i hrvatskim građanima“, kazao je Marić.

Na primjedbe oporbe kako je proračun prenapuhan, Marić je odgovorio kako je iz njihovih rasprava vidljivo da nemaju ozbiljnijih kritika.

„Sada vide da je moguće stabilizirati javne financije u relativno kratkom ruku. Deficit je nikad niži, a trošimo onoliko koliko i stvaramo. Istovremeno, javni dug ima kontinuirani trend smanjivanja“, kazao je Marić.

"Građani mogu očekivati jedino porezno rasterećenje"

Osvrnuo se i na velike dugove u zdravstvenom sektoru i odgovorio planira li zbog toga povećanje poreza.

„Ja sam uvijek za smanjenje poreza. Građani mogu očekivati jedino porezno rasterećenje. Proračun je na tragu stvaranja uvjeta za dodatno rasterećenje građana. Što se tiče zdravstva, u okviru rebalansa pronašli smo 1,16 milijardi, u proračunu za sljedeće godine još 500 milijuna. To neće riješiti sve probleme, tako da je nužno napraviti korekcije strukturne prirode na troškovnoj strani zdravstvenog sustava“, kazao je Marić.

Na pitanje znači li to smanjivanje broja bolnica, Marić je poručio da ministar radi na tom polju.

„Problem nije moguće riješiti preko noći. Svi ti dugovi su kumulirani dugi niz godina, potrebno je napraviti određene stvari i što se tiče organizacije poslovanja. U nekim segmentima mogu se i kratkoročno pronaći neke uštede, napraviti određenu standardizaciju između pojedinih bolnica. Postoje neke bolnice čiji su rokovi plaćanja u koliko-toliko prihvatljivim okvirima, dok ima i onih koji imaju predugačke rokove“, kazao je Marić i dodao da naše medicinsko osoblje ne bi bilo toliko traženo u Europi da nije toliko sposobno i kvalitetno.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene