Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorit će se javna rasprava

Ministar: 'Ovo je ključno za budućnost Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nova škola bit će rasterećena nepotrebnih činjenica, gdje se više razmišlja i kreativno radi, a manje uči napamet', poručuje ministar.

"Vođenje i upravljanje školskom i domskom ustanovom", tema je dvodnevnog državnog stručnog skupa koji je u utorak počeo u Puli, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar na otvorenju je istaknuo kako je kurikularna reforma jedna od ključnih i najvažnijih stvari kojom se u Ministarstvu bave.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna O promjenama Dva 'najraščupanija pojedinca' poboljšavaju hrvatski obrazovni sustav

Na stručnom skupu sudjeluje tristotinjak ravnatelja hrvatskih srednjih škola i učeničkih domova, koji će biti upoznati s aktualnostima u sustavu odgoja i obrazovanja, prvenstveno sa cjelovitom kurikularnom reformom za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje te s ulogom ravnatelja u provođenju reforme.

Naglasivši kako je kurikularna reforma jedna od ključnih i najvažnijih stvari kojom se bave u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ministar Mornar kazao je da bi upravo ta reforma trebala dovesti do "nove škole, rasterećene nepotrebnih činjenica, gdje se više razmišlja i kreativno radi, a manje uči napamet".

"Učenici će tako steći znanja potrebna za život, za cjeloživotno učenje, a ne neka faktografska znanja koja se uče napamet. Mi učenike moramo naučiti učiti, a ne ih učiti činjenicima", rekao je ministar Mornar.

Ocijenio je da će u jednom takvom modelu gdje će biti više kreativnosti i prezentacija, učenici biti angažiraniji i zadovoljniji.

Mornar s Bozanićem: Vrijeme je za rješavanje problema

Najavio je da će javni poziv za formiranje timova za predmetni kurikulum biti objavljen već u svibnju, a oni će intenzivno početi s radom u rujnu ove godine.

"Prijedlog reforme trebao bi biti gotov do siječnja iduće godine, a nakon toga otvorit će se javna rasprava te će školske godine 2016./2017. započeti s eksperimentalnom primjenom u odabranim školama", rekao je ministar Mornar.

Smatra da je kurikularna reforma ključna za budućnost Hrvatske i od iznimne je važnosti jer u Hrvatskoj, kako je rekao "nećemo moći nigdje konkurirati jeftinom radnom snagom i masovnošću, ali ćemo moći konkurirati s poslovima koji imaju visoku dodanu vrijednost".

Upravo zato, ističe Mornar, kurikularna reforma treba konsenzus i potporu svih sudionika ovog procesa i svih ravnatelja škola, ali i svih političkih opcija koje se, kako je rekao "mogu dogoditi nakon izbora".

"To je još jedan dokaz kako intenzivno radimo na poboljšanju sustava", zaključio je Mornar.

Ravnateljima srednjih škola i sudionicima skupa u Puli obratila se i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković koja je istaknula kako svi koji su uključeni u obrazovni sustav moraju težiti i vjerovati da je moguće napraviti bolji odgojno-obrazovni sustav, u kojem će se "djeca osjećati ugodno, i u kojem će stjecati kompetencije za daljnji život".

"Trebamo provesti kurikularnu reformu koja će djecu osloboditi mnoštva sadržaja, čija je primjenjivost vrlo niska, a osposobiti ih da budu samostalni pojedinci s razvijenim kritičkim mišljenjem", poručila je Žarković-Pečenković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene