Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka

Ministar Medved: Neće biti rezanja braniteljskih mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u petak u Vukovaru kako je u proteklih godinu dana sa stradalnicima i braniteljima Domovinskog rata uspostavljen dijalog i partnerski odnos te kako je ministarstvo svjesno da u skladu s rastom BDP-a braniteljske mirovine treba vratiti na razinu prije smanjenja.

Ministar Tomo Medved rekao je da je u proteklih godinu dana sa stradalnicima i braniteljima Domovinskog rata uspostavljen dijalog i partnerski odnos te da je završen novi jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima koji će uskoro biti predstavljen hrvatskoj javnosti. Sa svim županijskim bolnicama sklopljen je ugovor o preventivnim zdravstvenim pregledima branitelja, u planu je oko 33.000 pregleda, a prioritet će imati branitelji s najvećim brojem dana u borbenom sektoru, kojih je više od 1500, dodao je.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Stigli na liječenje Ministar Medved o ozljedama ukrajinskih ranjenika: "Radi se o različitim eksplozivnim, prostrijelnim ozljedama, specifičnim za rat" Ivica Marušić, HVIDRA - 1 Rastu povlaštene mirovine HDZ razveselio branitelje, ali veterani imaju par zamjerki: ''Nismo baš sretni... Tko zna tko će od nas to dočekati''

Ministar Medved poručio je da neće biti rezanja braniteljskih mirovina jer je ministarstvo svjesno obveze i povrata "onih dva puta po deset posto".

Kako je rekao ministar, braniteljske mirovine vratit će se u skladu s rastom BDP-a na razinu prije smanjenja.

Od početka krize 2008. povlaštene mirovine, među kojima su i braniteljske, smanjene su dva puta po deset posto, prvi put 2010. Vlada Jadranke Kosor smanjila je sve takve mirovine veće od 3500 kuna, a drugi put Vlada Zorana Milanovića 2014. one iznad 5000 kuna.

Medved je također rekao da je "najvažnije da 200 milijuna kuna koje smo dobili kao povećanje usmjeriti na zdravstvenu skrb, stambeno zbrinjavanje i kao naknadu za nezaposlenost onih hrvatskih branitelja koji nemaju apsolutno nikakva primanja", istaknuo je.

Ministar Medved u Vukovaru je bio na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene