Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio i nove mjere

Prognoza ministra Ćorića koja se mnogima u Hrvatskoj neće svidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je u Hrvatskoj trenutno 227 tisuća nezaposlenih, te da će zbog kraja turističke sezone ta brojka još i rasti, najavljujući nove mjere zapošljavanja usmjerene na mlade i dugotrajno nezaposlene.

"Prema nedavno objavljenim podacima mi sada imamo 227 tisuća nezaposlenih, a taj će broj sljedećih dana rasti jer izlazimo iz sezone. U tom kontekstu i razgovori su se ovdje temeljili na tome da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji povećamo zaposlenost. Mi tu uz postojeće mjere namjeravamo uvesti još neke mjere, koje će se prvenstveno odnositi na mlade i dugotrajno nezaposlene'', rekao je Ćorić nakon radnog sastanka sa zamjenikom župana Davorkom Obuljenom i gradonačelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

Kazao je kako će mu ovakvi radni sastanci pomoći definirati stvarne potrebe prilikom određivanja uvoznih kvota za radnu snagu za 2017. godinu, istaknuvši Dubrovačko-neretvansku županiju kao pozitivan primjer u Hrvatskoj.

"Dubrovačko-neretvanska županija je pozitivan primjer u Hrvatskoj sa svojih 11,6 posto nezaposlenih, ali problem je u činjenici što pojedini dijelovi županije izvan grada Dubrovnika nisu u toj zaposlenosti zastupljeni na zadovoljavajući način. Razmatrali smo mogućnosti povećanja zapošljivosti u ostatku županije, a incijativa je išla u smjeru značajnije apsorpcije sredstava iz Europskog socijalnog fonda'', rekao je Ćorić.

Dodao je kako se potencijal koji nosi Dubrovnik treba preliti i na ostatak županije. Upitan što je s pravilnikom koji bi vezao kategorizaciju hotela uz broj stalno zaposlenih, a u kontekstu činjenice da je turizam glavna gospodarska grana u Dubrovniku, Ćorić je odgovorio kako je to pitanje za ministra turizma Garija Cappellija.

"Jedan od čimbenika na kojem je nova kategorizacija trebala imati uporište je i broj stalno zaposlenih, a ne znam u kojem stupnju je sada ta inicijativa, odnosno ne znam je li ona jedan od prioriteta ministra Cappellija. Ono što sam pozdravio u toj inicijativi jest da su je pratila izdašna financijska sredstva, koja su iznajmljivačima trebala omogućiti obnovu objekata prije kategorizacije. Ne znam što se sada s time događa", rekao je Ćorić.

Istaknuo je i kako u ovom trenutku, kad "sezona traje tri do četiri mjeseca", nije realno očekivati da iznajmljivači stalno zapošljavaju ljude. "Bojim se da je prerano za jedan takav iskorak. Moramo prije svega ići s inicijativama da produljimo sezonu, ali to je ponovno tema za ministra Capellija", kazao je.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je tom gradu zaposleno tri tisuće ljudi izvan županije, te da se na sastanku razgovaralo o načinima kako se može izaći u susret ljudima iz ostatka županije da što lakše dođu u Dubrovnik.

"Govorim prvenstveno o Metkoviću i Pločama. Mora im se olakšati dolazak, stanovanje, socijalne mjere. Vlada mora na to dati pristanak, a Grad Dubrovnik je voljan u tome i financijski sudjelovati", rekao je Vlahušić.

Zamjenik župana Davorko Obuljen poručio je kako je na sastanku otvoren niz tema, od zapošljavanja mladih u najjužnijoj županiji, do apliciranja na razne fondove u EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene