445179
445179
445179
445179
445179

Šibenik ruši opake rekorde!

  • , 01.08.2016., 17:09
  • Autor:
  • komentara

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak u Šibeniku s gradonačelnikom Željkom Burićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je za projekt rekonstrukcije tvrđave sv. Ivan dodijeljeno 41 milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 
 
 
 
Tolušić u Šibeniku (Video: Vijesti u 17h)
Tolušić u Šibeniku (Video: Vijesti u 17h)

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak u Šibeniku s gradonačelnikom Željkom Burićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan' kojim je za projekt rekonstrukcije ovog povijesnog objekta dodijeljeno 41 milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prilikom potpisivanja ugovora ministar Tolušić je istaknuo kako je Šibenik prvi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. Kada bi svi gradovi bili uspješni kao Šibenik, kazao je Tolušić, Hrvatskoj ne bi bilo dovoljno 10,7 milijardi eura, koliko je dostupno iz fondova.

Ministar je najavio kako će grad i Šibensko-kninska županija u ovom razdoblju ukupno povući između 85 i 90 milijuna kuna, a u ovom iznosu, osim sv. Ivana je i projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova, purifikacijski centar za školjke koji je aplicirala županija i tako redom.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić prigodom potpisivanja ugovora je istaknuo kako će se tvrđavu sv. Ivana rekonstruirati u svom izvornom obliku. Ovo je, naime, nakon sv. Mihovila i tvrđave Barone, treća šibenska srednjovjekovna tvrđava koja se uređuje i to sredstvima EU-a. Također, 41 milijun kuna, koliko je dodijeljeno za tvrđavu sv. Ivanu, najveći je iznos koji je Grad Šibenik dobio na nekom natječaju.

Veliki projekt

Tijekom projekta revitalizacije tvrđave sv. Ivana obnovit će se bedemi, a uredit će se i niz sadržaja, od Edukativnog kampusa s interpretacijskim učionicama i prezentacijskim prostorima u tvrđavi, do šetnica i gastronomskih punktova u njezinom podnožju.
Ministar Tolušić danas se u Šibeniku sastao i s novoizabranim biskupom msgr. Tomislavom Rogićem, kako bi obišao lokaciju na kojoj će se urediti interpretacijski centar katedrale sv. Jakova 'Civitas sacra - Sveti grad', koji će također sufinancirati EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministar Tolušić na potpisivanju ugovora s predstavnicima Grada Šibenika (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Projektu uređenja katedralnog interpretacijskog centra odobreno je više od 30 milijuna kuna bespovratno, na istom natječaju kao i sv. Ivanu. Riječ je o jednom od najvažnijih i najopsežnijih kulturnih projekata u Šibeniku, ali i šire koji će konačno šibensku katedralu, zaštićenu pod UNESCO-om, vrednovati na odgovarajući način. To je, također, prvi veliki infrastrukturni projekt koji provodi Crkva iz EU fondova.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova bit će smješten u srednjovjekovnoj palači Galbiani u središtu šibenske jezgre.

Unutar stare palače koja će se u sklopu projekta u cijelosti rekonstruirati prema projektu likovnog postava, uredit će se muzejska izložba posvećena katedrali sv. Jakova, njezinim arhitektonskim značajkama i značenju koje je ona imala kroz povijest. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se