Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O povratku islamskih ratnika u BiH

Ministar sigurnosti BiH: "Hrvatska predsjednica širi neistine i klevete, to su čiste nebuloze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Dragan Mektić optužio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za navodno širenje dezinformacija o sigurnosnom stanju u susjednoj zemlji.

Nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović  ukazala na opasnost koju predstavljaju "tisuće" boraca koji se vraćaju u BiH s ratišta u Siriji i Iraku Mektić je u Sarajevu sazvao konferenciju za novinstvo ističući kako mora reagirati na "neistine" i "klevete", a sve je doveo u kontekst činjenice da su nedavno na području Orašja uhićena desetorica pripadnika Hrvatskpg vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad Srbima.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Slika nije dostupna Primjera poput RH nema u EU-u Dačić izjave Grabar-Kitarović ocijenio kao grub napad na Srbiju: "Izrekla je očiglednu laž"

Ocjenu da se u BiH očekuje povratak tisuća islamskih ratnika Mektić je opisao kao "čistu nebulozu".

"Precizna je brojka da je 226 punoljetnih državljana BiH boravilo na iračko-sirijskom ratištu, a sada ih je tamo 115. Poginulo ih je točno 65, a u BiH se vratilo 46 i svi su oni obuhvaćeni kaznenim progonom ili policijskim istragama kako bi ih se procesuiralo", kazao je Mektić dodajući kako je 20 takvih osoba već osuđeno na zatvorske kazne, a ostali su još predmetom istrage.

Kazao je kako mu nije jasno odakle hrvatskoj predsjednici ta razlika od 226 do "nekoliko tisuća".

"Čine sve (u Hrvatskoj) da nam uruše međunarodni ugled lažno prikazujući činjenice i govoreći o tisućama islamskih ratnika koji trebaju doći u BiH. Odakle im takva informacija", postavio je pitanje Mektić, koji je još jednom istaknuo kako je lažno i izmišljeno navodno izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) o opasnostima od islamskog radikalizma u BiH, što ga je početkom tjedna objavio "Večernji list".

Mektić priznaje opasnost od radikalizma, proziva za ploču u Jasenovcu

Mektić je potvrdio kako u BiH postoji opasnost od radikalizma i nasilnog ekstremizma, no istaknuo je kako je ne treba preuveličavati ustvrdivši kako se sigurnosne službe u BiH ozbiljno suočavaju s tim problemom i spremne su na suradnju sa susjednim zemljama, ali na temelju provjerenih činjenica.

"Netočne su informacije koje dolaze iz susjedstva. Nije mi jasno zašto predsjednici Kolindi (Grabar-Kitarović) treba da funkcionira na bazi konflikta u regiji", kazao je Mektić.

Njegova je teorija kako je vlast u Hrvatskoj najprije zaoštrila verbalne sukobe sa Srbijom, a kada Beograd na to nije odgovorio sada je težište prebačeno na BiH. Poručio je kako Hrvatska nema pravo na takvo ponašanje samo stoga jer je članica EU.

Pozvao Grabar-Kitarović da pogleda istini u oči

Mektić je pozvao hrvatsku predsjednicu da "pogleda istini u oči" u samoj Hrvatskoj prozvavši je zbog podizanja spomen ploče u Jasenovcu na kojoj je istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Ne mogu se dokazati kao kompetentan član EU pa sada nama na zapadnom Balkanu drže predavanje. Ako je to EU daleko joj kuća od moje bila", kazao je Mektić dodajući kako je ranije bilo spornih izjava iz Hrvatske na koje nije htio reagirati, no sada je to "prevršilo svaku mjeru" kada se sve pokušava potkrijepiti dokumentom koji ne postoji.

"Apsolutno sam spreman s bilo kim iz sigurnosnih struktura Hrvatske razgovarati o ovim problemima, a tamo gdje nam mogu pomoći uvijek ćemo prihvatiti međunarodnu pomoć. Mi ne napadamo. Mi smo napadnuti i mi odgovaramo", poručio je Mektić. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene