Obavijesti Video Pretražite Navigacija
460 milijuna eura novih ulaganja

Investicije rastu, nadamo se PREOKRETU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić govorio je o porastu investicija, koje smatra odgovornima za porast broja zaposlenih.

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić rekao je kako je realizacija javnih investicija u prvom polugodištu za 30 posto veća nego lani.

Pročitajte i ovo Školski obroci - 4 USKLAĐIVANJE PREDUVJETA Hoće li svi đaci moći do besplatnog obroka? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje u osnovnim školama Branko Grčić Testiraju koliko treba Iz SDP-a prozvali stožer da testiraju premalo građana, Beroš im odgovorio: „Neki žele dobiti političke bodove na račun pandemije“

Strana ulaganja porasla su šest puta u zadnjih godinu dana. Istaknuo je kako je ove godine zabilježeno 460 milijuna eura novih ulaganja.

Od privatnih projekata realizirano je nekoliko, sa 230 zaposlenih, a za još 7 projekata započeta je izgradnja proizvodnje sa 870 zaposlenih. U tijeku je ishođenje dozvola za 30 projekata sa 2519 zaposlenih.

Do oporavka ipak neće doći, no porasla su strana ulaganja, rekao je ministar Branko Grčić o investicijama.

'Direktne strane investicije su tri puta veće nego prošle godine u prvom kvartalu prema HNB-u', rekao je Branko Grčić. Dodao je i kako zaposlenost raste, ali ne zbog sezone.  'Bit ćemo zadovoljni ako osobna potrošnja ovim rastom kompenzira pad u prvom kvartalu', dodao je Grčić.

Javne investicije realizirane za prvo polugodište su na razini 4,5 milijardi kuna. Javni radovi su: Sveti Kuzam-Križišće, spojna cesta i tunel Sveti Ilija, D8 Plano-Split, A10 granica BiH Metković, A1 Split-Ploče.

'Tražili smo od uprava da nam garantiraju ostvarenje investicija u vrijendosti 13, 6 mlrd kuna. Te su investicije ostvarive. Do kraja godine one će biti ostvarene, a to bi bilo 23 posto više nego ukupne investicije u javnom sektoru iduće godine', rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. 'Do sada je otklonjeno prepreka za projekte približno vrijedne 16 milijardi kuna, cilj je vrijednost od 22 milijarde kuna', rekao je Hajdaš Dončić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako su dva osnovna cilja - Hrvatska mora biti konkurentnija i rast se mora bazirati na privatnom kapitalu i investicijama. Provedeno je 28 aktivnosti za poboljšavanje investicijske klime, naglasio je Vrdoljak.

'Zakon o strateškim investicijskim projektima isto nije zanemariv argument za jesen, jer niz investitora pita kada će doći u fazu kada bi mogli koristiti taj zakon', rekao je Vrdoljak.

Naglasio je i kako je osnovano Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, objašnjavajući kako su financijski centri često neinformirani o investicijskim prilikama u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene