Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposlenost mladih

Ministar rada želi vratiti pripravništvo u praksu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zavodu za zapošljavanje trenutačno je više od 40 tisuća mladih. Za mnoge od njih gotovo jedini način ulaska na tržište rada postala je mjera stručnog osposobljavanja. Sada resorni ministar želi – vratiti pripravništvo u praksu.

Dora Lovrić je nakon završetka studiranja mjesecima tražila posao. ''Svi su više manje tražili neko iskustvo i iz tog razloga sam baš prihvatila stručno osposobljavanje, zbog iskustva'', rekla je Dora. Pa već četiri mjeseca radi u agenciji za odnose s javnošću za 2.620 kuna.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna Zatražili smo odgovor Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao'

''Radim konkretne poslove, voljela bih ovdje ostati, ali ukoliko se za mene nađe mjesta, ako ne, barem će mi ostati iskustvo'', kaže Dora.

Po iskustvo će i stariji i mlađi od 30 godina uskoro putem pripravništva koje ministar planira vratiti u praksu.

''SOR će i dalje ostati kao mjera, ali uvest ćemo pripravništvo. U privatnom sektoru pripremamo program potpora da bi to mogli realizirati, a za javni gledamo koje ćemo zakone i uredbe morati promijeniti da bi to mogli'', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Sindikati pozdravljaju vraćanje pripravništva. No, smatraju da stručno osposobljavanje treba postupno ukidati.

''SOR zapravo spriječio sve mlade koji su stariji od 30 godina da uđu na tržište rada jer se nikakvi poslovi osim SOR-a ne nude i tu je država njima direktno napravila štetu i za to je odgovorna'', smatra Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Na burzi rada u rujnu je bilo 44. 272 (26,3 %) mladih do 29 godina. Ta nas brojka smješta na četvrto mjesto po nezaposlenosti mladih u Europi. Ispred nas su jedino Italija, Španjolska i Grčka. Mjeru stručnog osposobljavanja u prvih 8 mjeseci ove godine iskoristilo je oko 6.000 mladih.

''Što se tiče stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, možemo vidjeti da je redefiniranjem opalo za 30%'', objašnjava Pavić.

Što misle o vraćanju pripravništva, uz stručno osposobljavanje, upitali smo i udrugu poslodavaca.

''Sad je situacija drugačija nego kad je donesen SOR. Nama fali radne snage, mi smo u rastu. Tako da će se koristiti i jedna i druga mjera. Pretpostavljam da gdje god će se moći da će se koristiti SOR jer to je, naravno, manji rizik za poslodavca'', rekao je Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

No, mladi i nezaposleni u ovoj zemlji i nemaju previše izbora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene