Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Taksisti protiv Ubera

Butković: "Osuđujem ovakav prosvjed i blokiranje prometnica usred sezone"

Ministar prometa Oleg Butković osudio je prosvjed taksista, ali i ponovio kako je rad Ubera nezakonit.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Rijeci se obratio medijima povodom prosvjeda taksista protiv Ubera koji su danas organizirani u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije" Taksi, ilustracija (Foto: Pixell) Vlada usvojila izmjene Uskoro jeftiniji taksi-prijevoz? Evo što se mijenja za taksiste, ali i za Uber

"Osuđujem ovakav prosvjed i blokiranje prometnica usred sezone. Ne mogu podržati da se na ovakav način izražava nezadovoljstvo, pozivam one koje su organizirali prosvjed da se raziđu", kazao je Butković.

Ponovio je kako je prometna inspekcija podnijela optužni prijedlog protiv Ubera te da je zatražena privremena zabrana aplikacije Uber.

"Uber je nezakonit. 18 je vozila isključeno iz prometa, a mi smo u pripremi novog Zakona o cestovnom prijevozu", kazao je Butković.

Rekao je da će Prometna inspekcija nastaviti s kaznama za ilegalno obavljanje taksi-prijevoza te istaknuo kako će novi zakon definirati kako će netko poslovati na tržištu.

"Doći će do djelomične liberalizacije tržišta. Pričekajmo da krene jesensko zasjedanje Sabora", rekao je Butković.

Kazao je kako je prosvjed ružna slika Hrvatske.

"Tko ovo radi, ne želi dobro Hrvatskoj", kazao je Butković i potvrdio da se do donošenja novog zakona ne može stati na kraj ovakvom obliku prijevoza.

Kazao je da se prema njegovim informacija taksisti prosvjednici razilaze.

Fizički incident u Dubrovniku

U Dubrovniku je došlo i do fizičkog incidenta. Dvojica dubrovačkih taksista pretučena su nakon što je završen njihov prosvjed pred dubrovačkom zračnom lukom. Taksisti za napad krive vozače Ubera, no policija još uvijek ne daje informacije.

Uber: Blokiranje gradova je neprihvatljivo

O prosvjedu se danas oglasio i Uber koji je kazao da je blokiranje gradova u špici turističke sezone neprihvatljivo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Blokiranje gradova u udarnom turističkom vikendu, u Hrvatskoj koja živi od turizma, apsolutno je neprihvatljivo. Ponašanje taksista predstavlja opasnost za građane, turiste i infrastrukturu grada. Mi smo, kao odgovor na nasilno ponašanja taksista u Splitu i Dubrovniku, odmah organizirali dodatnu opciju kretanja uslugom UberBOAT, kako bi turisti i građani mogli sigurno i brzo pristupati blokiranim zračnim lukama te doći do svojih odredišta. Cijenu UberBOATa danas smo prilagodili cijeni vožnje automobilom na kopnu kako bi svima omogućili slobodu kretanja.

Uber koristi više od 100 000 građana Hrvatske i turisti iz više od 118 zemalja. U turističkoj sezoni, koja nikad nije bila bolja zbog povećanog broja turista, ali koju je već ugrozio požar u Dalmaciji, smatramo da je blokada ključnih turističkih središta apsolutno neprihvatljivo i sebično ponašanje. Ovakav nepromišljen čin šteti svima – građanima, turistima, gospodarstvu i cijeloj Hrvatskoj", poručuju iz Ubera.

Prosvjedi u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu

Podsjetimo, na dijelu ceste između Župe dubrovačke i Konavala 180 taksista od 8 sati blokiralo je promet prema Zračnoj luci Dubrovnik pa je trebalo dosta strpljenja na putu do Čilipa. Policija je puštala jednu po jednu prometnu traku, javila je reporterka Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Nekoliko stotina taksista sa šireg splitskog područja nešto iza 9 sati započelo je prosvjed pred zgradom Uprave splitske Zračne luke u Kaštelima. Pomoćnik direktora luke Pero Bilas potvrdio je da unatoč tome taksisti nisu blokirali promet jer se sve aktivnosti u zračnoj luci odvijaju normalno.

Kad je riječ o prosvjedu taksista u Zagrebu, Tomislav Krznarić, zamjenik predsjednika Udruženja radio taksija Zagreb, kazao je za DNEVNIK.hr da se prosvjeduje protiv Ubera, ali da nisu zakrčene nikakve ceste, već da se voze u krug po kružnom toku ispred Zračne luke Franjo Tuđman. Promet je usporen, ali nije blokiran.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene