Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u koncernu

Tolušić: "Todorić je kriv za dugove, a ne Vlada", Ramljak: "Tužbe su moguće, ali ne mogu sad o tome"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s izvanrednim povjerenikom koncerna Agrokor Antom Ramljakom. Susretu je nazočio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić

Tolušić, Ramljak i  Brlošić razgovarali su o aktualnoj problematici vezanoj, među ostalim, i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj te o budućoj dinamici rješavanja dospjelih obveza koncerna Agrokor prema poljoprivrednim proizvođačima.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) KRIZA U AGROKORU Andrija Jarak o sastanku vjerovnika s premijerom: "Ključno je pitanje - što je u Zagrebu tražio drugi čovjek Knightheada?" Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio"

Tolušić je kazao kako dug prema dobavljačima nije napravila ova Vlada.

"Dug nije napravio Tolušić, Ramljaki, Dalić ili Pero Perić, već Todorić. Dio naših dobavljača su isplaćeni. Kad govorimo o dijelovima koncerna pooput Belja ili Agrolagune, oni su dobili 40 posto duga. PIK Vrbovec je dobio nešto manje, ali i to ćemo riješiti. Očekujem da mali poljoprivrednici budu u ovom kompletnom procesu u potpunosti namireni. To neće biti sutra jer se dug gomilao godinama", kazao je Tolušić.

Brlošić je kazao kako se nada da će se kooperantni PIK Vrbovca uskoro izjednačiti s kooperantima Belja.

"Tko radi, taj i griješi"

Ante Ramljak rekao je kako su održali konstruktivan sastanak.

"Tko radi, taj i griješi. Ispričavam se kooperantima PIK Vrbovca koji nisu dobili isti postotak, kao i kooperanti dugih kompanija, ali to ćemo ispraviti", kazao je Ramljak.

Istaknuo je kako smatra da se potraživanja u dobroj mjeri ispunjavaju.

"Financiranje obrtnog kapitala, o čemu razgovaramo s bankama ,ćemo riješiti kroz nekoliko tjedana. Mislim da ćemo kroz dva tri tjedna riješiti i to pitanje i onda ćemo vidjeti, vjerojatno ćemo prema OPG-ovima i kooperantima u dobroj mjeri pokušati namiriti dio starih dugovanja. Mislim da za to i svi drugi dionici, banke, kreditori, imaju razumijevanja i vjerujem da ćemo to uspjeti riješiti sljedećih mjeseci", kazao je Ramljak.

Kazao je kako popodne ide na razgovor s predstavnicima Sberbanke.

"Oni su veliki kreditor ove kompanije. Mislim da razgovori s njima idu u drugom smjeru. Vidjet ćemo hoće li sudjelovati u novoj tranši financiranja", kazao je Ramljak i dodao kako su osigurane plaće za zaposlenike do 15. svibnja.

Upitan po kojim kriterijima odlučuje o iznosima koji će biti plaćeni dobavljačima, Ramljak je kazao da on ne odlučuje ni po kakvim kriterijima. "To odlučuju direktori operativnih kompanija", rekao je Ramljak.

"Nije trenutak da vam to kažem..."

Novinare je zanimalo hoće li javnost uskoro doznati iznos konačnoga duga Agrokora. "Mi imamo okvir, mislim da prije javne objave sad nije trenutak da vam to kažem, ali vrlo brzo ćete vidjeti o kojem se iznosu radi", rekao je Ramljak.

Kazao je da nema najava od predstavnika dobavljača o pojedinim tužbama, jer su razgovori i pregovori još uvijek u tijeku, ali da će nekakvih tužbi vjerojatno biti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene