Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poljoprivrede

''Ne možemo uvoziti "smeće" i prodavati ga u Hrvatskoj''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u subotu, vezano uz učestalu pojavu zdravstveno neispravne hrane na hrvatskome tržištu, kako ne možemo uvoziti "smeće" iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima se prodaje.

"I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza", rekao je Tolušić na otvaranju Gospodarskoga sajma u Grubišnome Polju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Predrag Krstić Svjetski dan sigurnosti hrane Opasnost zbog koje neki i nakon 20 godina imaju posljedice: "Čim je nagla promjena vremena, ovo vrišti. Oči bole, kidaju"

Ministar Tolušić smatra kako su učestale dojave proteklih dana o zdravstveno neispravnoj hrani na hrvatskome tržištu "znak da na terenu pojačano rade kontrole ispravnosti hrane". Dodao je kako je vjerojatno takva situacija bila i prije godinu dana, ali da možda nije bilo toliko kontrola, a i kontrole nisu bile tako opsežne kao sada.

"Moja intencija i moj zadatak je su da hrvatski građani jedu zdravu i kvalitetnu hranu, naravno, po mogućnosti hrvatsku, iako nemam ništa ni protiv uvozne hrane, ako je iste kvalitete kao i hrvatska. Očekujte još i više ovakvih sutuacija idućih dana dokle god ne uvedemo red na tržištu", poručio je ministar.

"Znači ja sam apsolutno za fer tržišnu utakmicu, ali kad je zdravstvena ispravnost hrane na jednakoj razini kako hrvatske tako i uvozne", ponovio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska prijavio je 2. studenoga Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima svježih pilećih prsa, porijeklom iz Poljske, dobavljača Mesne industrije Braća Pivac, te izvijestio o rezultatima analize proizoda u svojim distribucijskim centrima koji su pokazali da je u Jastrebarskom negativan nalaz na salmonelu, a u Perušiću pozitivan. Lidl je zatražio i da dobavljač - Mesna industrija Braća Pivac napravi analizu što je i učinjeno, a analiza na tri uzorka dala je negativan nalaz na salmonelu.

Ministarstvo poljoprivrede je pak 4. studenog, nakon što je primilo nalaz od Lidla, provelo dodatnu kontrolu i kod Pivica i u Lidlu te nakon toga, 10. studenoga objavilo to u EU RASFF-u, odnosno Sustavu brzog uzbunjivanja za hranu, a ministar Tolušić smijenio je svoga pomoćnika za veterinarstvo Tomislava Kiša jer javnost, a i on kao ministar, nisu prije saznali za zaraženu piletinu, što je pozdravila Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS). Tolušić je poručio i da će njegovo ministarstvo nastaviti sa strožom kontrolom uvoznoga mesa i preporučio građanima da kupuju hrvatske proizvode.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u pak u petak, 18. studenoga da će se s tržišta povući Prominski sir (tvrdi polumasni sir) u kojem je otkrivena bakterija Listeria monocytogenes koja može uzrokovati listeriozu - akutnu bolest preživača, posebice ovaca, ali i drugih životinjskih vrsta te čovjeka. U priopćenju ministarstva navedeno je da je 7. studenoga u sklopu godišnjega Plana monitoringa hrane životinjskoga podrijetla provedena službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla hrvatskog proizvođača "Kruška" iz Pakova Sela. Analitičko izvješće Veterinarskoga zavoda u Splitu Hrvatskoga veterinarskog instituta potvrdilo je da je u Prominskom siru, proizvedenome 7. studenog 2016. s rokom trajanja do 2. studenoga 2017., utvrđena Listeria monocytogenes. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene