Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVAN INTERVJU

Ministar Ostojić o ubojstvu Klice: 'Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govorio o ubojstvu Vinka Žuljevića Klice i terorizmu u Hrvatskoj

Ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić u Austriji se nalazi na sastanku 'Salzburg Foruma', neformalne skupine ministarstava unutarnjih poslova 9 zemalja Europske Unije.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Josip Pavliček - 4 Kako će utvrditi uzrok smrti? Kriminalist o monstruoznom zločinu u Srbiji i je li bilo propusta policije: "Postoje indikatori..., a ubojice imaju svoj svijet" Istraga u Srbiji - 3 jeziv slučaj u Srbiji Mučna potraga za tijelom malene Danke, psihijatar o strašnom zločinu: "Nedostatak empatije, suosjećanja, iskrivljenih moralnih vrijednosti..."

Samo za Dnevnik Nove TV komentirao je ubojstvo Vinka Žuljevića Klice koje se dogodilo u nedjelju u Sesvetama u Zagrebu. Cijeli intervju možete pogledati večeras u 19:15 u Dnevniku Nove TV.

Kako možemo spriječiti događaje poput ubojstva Vinka Žuljevića Klice koje se dogodilo u nedjelju i može li ovaj slučaj eskalirati?

Moje mišljenje je da svaka zemlja može biti izložena, pa tako i Hrvatska, situacijama kao što je takvo ubojstvo. Mi smo srećom zemlja koja je u prošloj godini zabilježila najmanji broj ubojstava u povijesti. Ja vjerujem da policija radi sve sa svoje strane koliko god to može, u suradnji s USKOK-om, da riješi taj slučaj i to je najbolji način sprječavanja eventualnih novih događaja.

Rekonstrukcija likvidacije Vinka Žuljevića Klice

Očekujete li da bi to moglo eskalitrati u borbu zaraćenih klanova'?

U zadnje tri godine takvih događaja nije bilo. Ja ne želim prejudicirati, uvijek treba biti pripremljen za takve vrsta događaja. Ponavljam, Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira, kako policija tako i sigurnosne službe.

Jesu li sigurnosne službe trebale znati da se takvo nešto priprema?

Vrlo teško. U situaciji da neke skupine, a za sada možemo samo nagađati tko je to napravio, pripremaju ovakav napad, to se teško može prevenirati, osobito ubojstvo osobe koja je jednako tako dio organiziranog kriminala. Prema tome, mislim da je puno važnije riješiti slučaj nego nagađati o tome tko je sve eventualno mogao znati.

Što se tiče slučajeva terorizma u susjednim zemljama, posebno najnoviji slučaj u Bosni i Hercegovini u kojoj je podignut stupanj pripravnosti, kako to komentirate? Što to znači za Hrvatsku?

Hrvatska je jednako tako podigla stupanj pripravnosti. To su već treće mjere od kad se dogodio teroristički napad u Parizu. Što se tiče konkretne situacije, one u Bosni i Hercegovini, već će idući tjedan biti održan sastanak s ministrom sigurnosti BiH, što će sigurno biti daljnja prilika za razgovore o potezima i onome što nam je nužno potrebno u regiji.

Prije svega, tu mislim na jačanje suradnje. Ne mogu reći da ona nije dobra, ali sigurno može biti bolja. Naime putevi balkanske rute krijumčarenja oružja i svega onoga što služi terorizmu jednako tako i skupine organiziranog kriminala jesu tema o kojoj želimo razgovarati jer želimo pomoći našim susjedima ne bi li ta borba bila što uspješnija.

Hrvatska ima iskustva i vjerujem da možemo taj sustav prenijeti njima, ali jednako tako ne treba podcjenjivati snagu i mogućnost da sudjeluju i druge zemlje u regiji.

Tko je bio Vinko Žuljević Klica?

Na Forumu se razgovaralo o ilegalnim migracijama, azilu te proširenju Schengena. Danas će biti i potpisan sporazum o prekograničnoj kontroli prometnih prekršaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene