449569
449569
449569
449569
449569

'Odluke morate poštivati čak i kada graniče s logikom'

  • , 08.09.2016., 20:59
  • Autor:
  • komentara

U drugo polugodište učenici će krenuti četvrtkom umjesto ponedjeljkom, odlučio je tako tehnički ministar obrazovanja, Predrag Šustar.

 
 
 
 
Prepirka zbog zimskih praznika (Video: Dnevnik Nove TV)
Prepirka zbog zimskih praznika (Video: Dnevnik Nove TV)

Tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar svojom odlukom o trajanju zimskih praznika razljutio je i roditelje i prosvjetare. U drugo polugodište učenici će krenuti četvrtkom umjesto ponedjeljkom. Tako će neki imati kraće zimske praznike, a roditelji koji su s djecom u to vrijeme isplanirali skijanje, moći će opravdati izostanak s nastave.

'I onda je odmah vikend i meni je to malo glupo zato što bi se mogli četvrtak, petak, subotu i nedjelju odmarati pa onda u ponedjeljak da počne škola', kazala je učenica Klara.

'To je malo čudno jer tako nikad nije prije bilo, teško ću se naviknuti, ali šta je tu je', kazao je učenik Jakov.

Zimski praznici trajat će od 27. prosinca do srijede, 11. siječnja. Takav školski kalendar iznenađuje i prosvjetare.

'Naviknete se na svakakve odluke i morate ih nažalost poštivati čak i onda kad graniče s nekakvom logikom', kazala je Ivanka Herak, profesorica u OŠ Jure Kaštelana Zagreb.

Odlučio je tako ministar Predrag Šustar koji je za komentar nedostupan. U ministarstvu se pravdaju - sve je to zbog propisanog broja nastavnih dana, ali i zbog maturanata kojima škola završava ranije, te ističu kako do sada nije bilo prigovora.

'Očito da, nakon pet mjeseci kada se krenulo u školu, su i u školama počeli više gledati taj kalendar', rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

U Sindikatu hrvatskih učitelja kažu da broj nastavnih dana ne može biti izgovor.

'Ova školska godina ima i četiri dana viška tako da ima sigurno prostora za prolongaciju drugog polugodišta', kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Roditelji su zbunjeni. U Ministarstvu kažu da se izostanak zbog skijanja može pravdati ako ga roditelji unaprijed zatraže.

'To nije uredu. Zato što druga djeca isto imaju pravo ako ne mogu otići u školu izostati, a mi koji skijamo možemo se prije vratiti ako znamo kada škola počinje', kazao je Jakov.

'Mislim da su onda zapravo kažnjena djeca koja ne idu na skijanje što još jednom pravi razliku među djecom', smatra profesorica Herak.

Šustarov pomoćnik tvrdi - škole te dane mogu proglasiti nenastavnim.

'U rujnu će donositi tu odluku, roditelji će sudjelovati u suglasnosti na godišnji program i plan rada tako da će moći to iskomunicirati i bez ikakva problema će moći planirati svoje praznike', kazao je Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

No, ta nenastavna dva dana zimskog odmora bit će, kaže, problem za maturante kojima će onda nedostajati dovoljan broj radnih dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se