441844
441844
441844
441844
441844

MINISTAR NE ODUSTAJE Plan je da što više otpada odvajamo i kompostiramo u vlastitom domu

  • , 29.06.2016., 22:15
  • Autor:
  • komentara

Ministar zaštite okoliša u tehničkoj vladi ne odustaje od namjere da što više otpada odvajamo i ako je moguće kompostiramo u vlastitom domu.

 
 
 
 
Novi plan gospodarenja otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)
Novi plan gospodarenja otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)

Još dva dana ostala su do kraja javne rasprave, a nakon toga prijedlog treba prihvatiti Vlada. No, mnogi se ne slažu s ovakvim načinom prikupljanja otpada i ministru osporavaju pravo da pred odlazak donosi ovako krupne i važne odluke.

'To bi bilo jako pametno'

Umjesto u jednu, Iva bi otpad uskoro mogla bacati u četiri kante. Ideja ministra Dobrovića je da svako kućanstvo dobije kante u koje će razvrstavati papir, staklo, plastiku i biootpad.

'Mislim da bi to bilo jako pametno, da je to trebalo napravit puno prije da se jednostavno u svom dvorištu razvrsta otpad, i ekološki je bolje', rekla je Iva Pavlović.

Ono što Iva tek želi raditi, Sendy prakticira već neko vrijeme. Od kuhinjskog otpada proizvodi kompost.

'Nakon mjesec i pol dana dobijete zemlju koju možete koristiti i ona je bogata svim mikro i makro elementima koji su potrebni našim biljkama', objasnila je Sendy Osmičević koja ostali otpad razvrstava u za to predviđene kontejnere.

'Poanta svega je da mi je to ispred ulaza tako da svaki čas mogu se riješiti otpada pa mi nije teško ni reciklirati', dodaje Sendy.

'Lista dobrih želja'

Razvrstavanje na kućnom pragu ideja je i ministra Dobrovića. Novi Plan za gospodarenje otpadom građane potiče na kućno kompostiranje, razvrstavanje otpada i recikliranje. Plan bivše Vlade bio je otpad, između ostalog, spaljivati i pretvarati u gorivo. Usvoji li se novi plan, više bi se recikliralo. Pa u centrima neće imati što spaljivati. Manje sirovine, manje posla. Stoga Centri za gospodarenje otpadom negoduju.

'Ovo je lista dobrih želja, ja ovo sve u teoriji potpisujem, ali za ovo je potrebno 30 godina. Ministar se protivi termičkoj obradi otpada u gradu Zagrebu, pa to svaki europski megapolis ima', kazao je Mladen Jozinović, direktor centara za gospodarenje otpadom u RH.

Iz Ministarstva im odgovaraju: 'To su firme koje postoje već više od 10 godina, koje rade na teret poreznih obveznika, to su javne tvrtke koje zapravo do sada nisu proizvele nikakve rezultate', poručila je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Javna rasprava o novom Planu gospodarenja otpadom traje još danas. Iz Ministarstva kažu da nam računi za odvoz otpada sasvim sigurno neće biti veći. Prema planu bivše Vlade, kažu neki izračuni, cijena odvoza otpada građanima bi skočila i do tri puta. Primjerice, tročlana obitelj koja živi u stanu od 70 metara četvornih umjesto dosadašnjih 330 kuna godišnje odvoz bi plaćala oko 900 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se