Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi se ne slažu

MINISTAR NE ODUSTAJE Plan je da što više otpada odvajamo i kompostiramo u vlastitom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša u tehničkoj vladi ne odustaje od namjere da što više otpada odvajamo i ako je moguće kompostiramo u vlastitom domu.

Još dva dana ostala su do kraja javne rasprave, a nakon toga prijedlog treba prihvatiti Vlada. No, mnogi se ne slažu s ovakvim načinom prikupljanja otpada i ministru osporavaju pravo da pred odlazak donosi ovako krupne i važne odluke.

'To bi bilo jako pametno'

Pročitajte i ovo Marina Matijević i Martina Bolšec Oblak - 2 brojne nedoumice Bliži se datum kada bi u Zagrebu trebalo zaživjeti razvrstavanje otpada: Glavna tema ovih dana - što ide u koju kantu Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Umjesto u jednu, Iva bi otpad uskoro mogla bacati u četiri kante. Ideja ministra Dobrovića je da svako kućanstvo dobije kante u koje će razvrstavati papir, staklo, plastiku i biootpad.

'Mislim da bi to bilo jako pametno, da je to trebalo napravit puno prije da se jednostavno u svom dvorištu razvrsta otpad, i ekološki je bolje', rekla je Iva Pavlović.

Ono što Iva tek želi raditi, Sendy prakticira već neko vrijeme. Od kuhinjskog otpada proizvodi kompost.

'Nakon mjesec i pol dana dobijete zemlju koju možete koristiti i ona je bogata svim mikro i makro elementima koji su potrebni našim biljkama', objasnila je Sendy Osmičević koja ostali otpad razvrstava u za to predviđene kontejnere.

'Poanta svega je da mi je to ispred ulaza tako da svaki čas mogu se riješiti otpada pa mi nije teško ni reciklirati', dodaje Sendy.

'Lista dobrih želja'

Razvrstavanje na kućnom pragu ideja je i ministra Dobrovića. Novi Plan za gospodarenje otpadom građane potiče na kućno kompostiranje, razvrstavanje otpada i recikliranje. Plan bivše Vlade bio je otpad, između ostalog, spaljivati i pretvarati u gorivo. Usvoji li se novi plan, više bi se recikliralo. Pa u centrima neće imati što spaljivati. Manje sirovine, manje posla. Stoga Centri za gospodarenje otpadom negoduju.

'Ovo je lista dobrih želja, ja ovo sve u teoriji potpisujem, ali za ovo je potrebno 30 godina. Ministar se protivi termičkoj obradi otpada u gradu Zagrebu, pa to svaki europski megapolis ima', kazao je Mladen Jozinović, direktor centara za gospodarenje otpadom u RH.

Iz Ministarstva im odgovaraju: 'To su firme koje postoje već više od 10 godina, koje rade na teret poreznih obveznika, to su javne tvrtke koje zapravo do sada nisu proizvele nikakve rezultate', poručila je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Javna rasprava o novom Planu gospodarenja otpadom traje još danas. Iz Ministarstva kažu da nam računi za odvoz otpada sasvim sigurno neće biti veći. Prema planu bivše Vlade, kažu neki izračuni, cijena odvoza otpada građanima bi skočila i do tri puta. Primjerice, tročlana obitelj koja živi u stanu od 70 metara četvornih umjesto dosadašnjih 330 kuna godišnje odvoz bi plaćala oko 900 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene