Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institut izvanrednog otkaza

'Ministar Mlakar je obmanuo javnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske danas je priopćio da je ministar uprave Davorin Mlakar obmanuo javnost.

Ministar uprave Davorin Mlakar obmanuo je javnost kada je, obrazlažući razloge uvođenja instituta izvanrednog otkaza državnom službeniku, rekao da je ocjenjivanje koje je uvedeno 2005. godine mjera koja nije dala rezultat, budući da temeljem ocjene nitko nije ostao bez posla, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

>> Vlada najavila mogućnost izvanrednog otkaza u državnoj službi

Naime, u Ministarstvu uprave, a prije toga u Središnjem državnom uredu za upravu, zakonska obveza ocjenjivanja rada i učinkovitosti službenika za prethodnu kalendarsku godinu nije se poštovala upravo od 2005. godine. Drugim riječima, bivši državni tajnik Antun Palarić i sadašnji ministar uprave Davorin Mlakar nisu ocjenjivali službenike Središnjeg državnog ureda za upravu, odnosno Ministarstva uprave, kako to nalaže Zakon o državnim službenicima.



Palarić se ocjenjivanjem nije uopće zamarao, a za vrijeme Mlakara službenici su ocijenjeni za 2009. godinu, ali do danas nisu dobili rješenja o ocjeni, tvrdi sindikat.

Činjenica da tijelo koje nadzire zakonitost rada drugih državnih tijela samo ne poštuje Zakon o državnim službenicima poražavajuća je, no radi se o hrvatskoj stvarnosti, kažu iz sindikata Stvar je još gora kad se zna da su Središnji državni ured za upravu i Ministarstvo uprave Zakonom o državnim službenicima određeni provoditi upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovoga Zakona, između ostalog i u dijelu koji se podnosi na obvezu ocjenjivanja službenika.

Stoga sindikat još jednom naglašava kako nije protiv instituta izvanrednog otkaza zato jer štiti neradnike, već zato što smatra da uz poštivanje postojećih zakonskih obveza koje se odnose na ocjenjivanje i sustav lakih i težih povreda koji omogućuju prestanak državne službe nakon dvije negativne ocjene, odnosno po izricanju kazne prestanka državne službe od strane službeničkog suda (uvjet za takvu kaznu nije negativna ocjena), takav institut nije potreban.

Posebice je opasno ako izvanredni otkaz počiva na diskrecijskom pravu dužnosnika koji sami ne poštuju zakone Republike Hrvatske i kojima zbog toga nema tko dati ni redoviti niti izvanredni otkaz, kaže se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene