Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kovač:

'U Hrvatskoj smo bili trezveni, racionalni. Želimo da Srbija napreduje prema članstvu u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izvijestio je kako je Hrvatska uskladila stajalište s ostalim članicama EU oko pet zahtjeva za nastavak predpristupnih pregovora Srbije s EU.

Miro Kovač u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održao je konferenciju za medije na temu 'Pristupni pregovori EU-Srbija i vanjskopolitičke aktualnosti'. Izvijestio je što je postignuto u posljednje vrijeme što se tiče proširenja EU, odnosno kako je EU prihvatila pet hrvatskih zahtjeva za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

'Kriteriji su usmjereni prema izbjegavanju sukoba pravnih nadležnosti u progonu ratnih zločina. Dokument koji je usuglašen je kompromisan između 28 zemalja članica EU.' 'Što se tiče proširenja na pragu smo jednog pomaka, malog uspjeha – uspjeli smo nakon intenzivnih pregovora doći do usuglašenog teksta zajedničke pozicije EU što se tiče Srbije i poglavlja posvećenog pravosuđu i temeljim pravima', rekao je Kovač te objasnio o čemu se točno radi.

'Sretan sam jer nam je uspjelo sve što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, i EU ugraditi u zajedničku poziciju – da taj tekst koji je danas usuglašen, da među mjerilima, kriterijima zajedničke pozicije bude puna suradnja Srbije s Hašakim sudom, priznavanje svih odluka i presuda Haškog suda, potreba izbjegavanja sukoba jursidikcija, nadležnosti pravosuđa, što se tiče procesuiranje ratnih zločina. Traži se od Srbije da primjenjuje svoj pravni okvir kada je riječ o manjinskim pravima, što uključuje i međudržavni sporazum o zaštiti manjina, očekuje se konstruktivna suradanja rješavanja pitanja nestalih osoba, što uključuje brzu razmjenu podataka. Srbija mora osigurati pravo na odštetu žrtvama rata', rekao je Kovač.

'U Hrvatskoj smo bili trezveni, racionalni, nismo se rasipali verbalnim eskapadama...', poručio je osvrćuči se na natpise srpskih medija o tome kako je Hrvatska od Srbije tražila novac ukoliko žele nastaviti pregovore.

'Želimo da Srbija napreduje prema članstvu u EU. Svakih šest mjeseci će se nadzirati ispunjavanju li kriterije', rekao je Kovač. 

Objašnjava kako je riječ o prijelaznim mjerilima, te da tek predstoji otvaranje poglavlja i ondje se definiraju prijelazni kriteriji. Kada se oni ispune, definirat će se mjerila za zatvaranje poglavlja.

Kovač je odgovorio i na nekoliko pitanja vezanih za aktualnu političku situaciju u zemlji. Osvrnuo se na unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kazao je kako želi da 'kampanja bude ogledalo HDZ-a, da pokažemo zrelost, da je iskoristimo za izbornu promidžbu.'

Također je upitan i za sporne pozajmice HDZ-a za koje je javnost danas saznala. 'Nisam se tim stvarima bavio, ali držimo se priopćenja HDZ-a. Uskoro će biti intervjui s ljudima koje se povezuje u javnosti s tim slučajem', rekao je Kovač.

Odluke Arbitražnog suda za nas nisu relevantne

Kovač je odgovorio kako odluka Arbitražnog suda, budući da je izgubio legitimitet, za Hrvatsku nije relevantna, te da nema mehanizama koji bi nas obvezali da odluku i prihvatimo. 'Sud za nas više nije relevantan, za nas je izgubio legitimitet i nema mehanizama primjene odluke suda', kaže ministar.

Dodaje kako je s Erjavcem razgovarao o toj temi te predložio da pronađu bilateralno rješenje. Bio je, kaže, na sudu za pravo mora gdje je iskazana spremnost da se uzme taj slučaj. 'Bio sam i u Haagu u ICJ-u i ondje su spremni prihvatiti slučaj, Hrvatska je napravila sve što je mogla, bila je konstruktivan. Hrvatska je postigla konsenzus oko tog pitanja i taj sud za nas više nije relevantan', zaključio je Kovač.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene