442420
442420
442420
442420
442420

'U Hrvatskoj smo bili trezveni, racionalni. Želimo da Srbija napreduje prema članstvu u EU'

  • , 05.07.2016., 17:48
  • Autor:
  • komentara

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izvijestio je kako je Hrvatska uskladila stajalište s ostalim članicama EU oko pet zahtjeva za nastavak predpristupnih pregovora Srbije s EU.

 
 
 
 
Razgovor ministra Kovača i Tatjane Krajač (Video: Dnevnik Nove TV)
Razgovor ministra Kovača i Tatjane Krajač (Video: Dnevnik Nove TV)

Miro Kovač u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održao je konferenciju za medije na temu 'Pristupni pregovori EU-Srbija i vanjskopolitičke aktualnosti'. Izvijestio je što je postignuto u posljednje vrijeme što se tiče proširenja EU, odnosno kako je EU prihvatila pet hrvatskih zahtjeva za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom.

'Kriteriji su usmjereni prema izbjegavanju sukoba pravnih nadležnosti u progonu ratnih zločina. Dokument koji je usuglašen je kompromisan između 28 zemalja članica EU.'

'Što se tiče proširenja na pragu smo jednog pomaka, malog uspjeha – uspjeli smo nakon intenzivnih pregovora doći do usuglašenog teksta zajedničke pozicije EU što se tiče Srbije i poglavlja posvećenog pravosuđu i temeljim pravima', rekao je Kovač te objasnio o čemu se točno radi.

'Sretan sam jer nam je uspjelo sve što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, i EU ugraditi u zajedničku poziciju – da taj tekst koji je danas usuglašen, da među mjerilima, kriterijima zajedničke pozicije bude puna suradnja Srbije s Hašakim sudom, priznavanje svih odluka i presuda Haškog suda, potreba izbjegavanja sukoba jursidikcija, nadležnosti pravosuđa, što se tiče procesuiranje ratnih zločina. Traži se od Srbije da primjenjuje svoj pravni okvir kada je riječ o manjinskim pravima, što uključuje i međudržavni sporazum o zaštiti manjina, očekuje se konstruktivna suradanja rješavanja pitanja nestalih osoba, što uključuje brzu razmjenu podataka. Srbija mora osigurati pravo na odštetu žrtvama rata', rekao je Kovač.

'U Hrvatskoj smo bili trezveni, racionalni, nismo se rasipali verbalnim eskapadama...', poručio je osvrćuči se na natpise srpskih medija o tome kako je Hrvatska od Srbije tražila novac ukoliko žele nastaviti pregovore.

'Želimo da Srbija napreduje prema članstvu u EU. Svakih šest mjeseci će se nadzirati ispunjavanju li kriterije', rekao je Kovač. 

Objašnjava kako je riječ o prijelaznim mjerilima, te da tek predstoji otvaranje poglavlja i ondje se definiraju prijelazni kriteriji. Kada se oni ispune, definirat će se mjerila za zatvaranje poglavlja.

Kovač je odgovorio i na nekoliko pitanja vezanih za aktualnu političku situaciju u zemlji. Osvrnuo se na unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kazao je kako želi da 'kampanja bude ogledalo HDZ-a, da pokažemo zrelost, da je iskoristimo za izbornu promidžbu.'

Također je upitan i za sporne pozajmice HDZ-a za koje je javnost danas saznala. 'Nisam se tim stvarima bavio, ali držimo se priopćenja HDZ-a. Uskoro će biti intervjui s ljudima koje se povezuje u javnosti s tim slučajem', rekao je Kovač.

Odluke Arbitražnog suda za nas nisu relevantne

Kovač je odgovorio kako odluka Arbitražnog suda, budući da je izgubio legitimitet, za Hrvatsku nije relevantna, te da nema mehanizama koji bi nas obvezali da odluku i prihvatimo. 'Sud za nas više nije relevantan, za nas je izgubio legitimitet i nema mehanizama primjene odluke suda', kaže ministar.

Dodaje kako je s Erjavcem razgovarao o toj temi te predložio da pronađu bilateralno rješenje. Bio je, kaže, na sudu za pravo mora gdje je iskazana spremnost da se uzme taj slučaj. 'Bio sam i u Haagu u ICJ-u i ondje su spremni prihvatiti slučaj, Hrvatska je napravila sve što je mogla, bila je konstruktivan. Hrvatska je postigla konsenzus oko tog pitanja i taj sud za nas više nije relevantan', zaključio je Kovač.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se