Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica akcije

Ministar Matić: 'Medački džep' neopravdano marginalizirana akcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 20. obljetnice akcije 'Medački džep' u kojoj su na današnji dan 1993. Hrvatska vojska i pripadnici MUP-a oslobodili okupirano područje s kojeg je svakodnevno granatiran Gospić, ministar branitelja Predrag Matić rekao je danas u tom gradu kako je akcija godinama bila neopravdano marginalizirana.

"Akcija je bila potpuno legitimna u oslobađanju ovoga kraja po kojem su pripadnici neprijateljskih snaga mučki i podmuklo granatirali grad Gospić i okolna mjesta", rekao je i dodao da su Hrvatska vojska i policija bile prisiljene djelovati te da su briljantno izvele tu akciju.

"Akcija 'Medački džep' potpuno je u istom rangu kao što su neke druge osloboditeljske akcije u Republici Hrvatskoj, poput Plitvica, Miljevaca, Peruče i Maslenice. Međutim, znamo da su se ovdje dogodile i neke stvari koje su izvan, kako se kaže, ratnoga prava i običaja. Možemo reći da se dogodio i ratni zločin", rekao je novinarima nakon komemoracije u Gospiću ministar Matić Kako je istaknuo ratni su zločin počinili neodgovorni pojedinci, a Hrvatska je pokazala svoju veličinu jer je to sankcionirala.

Naglasio je i da je "99,99 posto hrvatskih branitelja, od pripadnika 9. gardijske brigade, 111. brigade HV-a, domobranskih bojni i specijalaca, časno i pošteno izvršilo svoju akciju".

>>
AI o Medačkom džepu: A što je s odgovornošću Domazeta-Loše?

Ministarstvo branitelja s predsjednikom Republike Hrvatske kreće u izmjene Zakona o odlikovanjima RH, kada se budu ustrojavale medalje za oslodilačke akcije, uvrstit će i medalju 'Medački džep’, objasnio je ministar branitelja.

Na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence su danas položili osobni izaslanici predsjednika Republike Vlado Marić, Hrvatskoga sabora Franko Vidović i ministra obrane Mate Ostović.

U ime grada Gospića i Ličko-senjske županije vijence su položili gradonačelnik Petar Krmpotić i župan Milan Kolić te predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Vijence su položili i ministar branitelja Predrag Matić i general Mladen Markač s pripadnicima Udruge Specijalne policije "Tigrova".

Izaslanstva su zapalila svijeće ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u središtu Gospića. Molitvu u kapelici sv. Ivana ispred spomenika poginulim braniteljima predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Postrojbe Hrvatske vojske i specijalne postrojbe MUP-a počele su vojno-redarstvenu akciju "Medački džep" 9. rujna 1993., a za samo osam sati oslobodlile su 48 četvornih kilometara okupiranoga područja s kojega je srpski agresor svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo Gospića i okolice. U akciji je poginulo 12 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije, a 53 pripadnika su ranjena.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine, ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac pravomoćno je osuđen u prvom postupku koji je sud u Haagu prepustio hrvatskome pravosuđu. Osim na šest godina zatvora za zločine u Medačkome džepu, Mirko Norac osuđen je i na 12 godina zatvora zbog zločina na gospićkome području pa mu dosuđena jedinstvena zatvorska kazna od 15 godina. U studenome prošle godine uvjetno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik na suđenju za zločine u Medačkome džepu, general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik gospićkoga Zbornog područja imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević Uz kadrovsku premetaljku Gradonačelnik neće predložiti proračun, ide se na izbore: "Vjerojatno smatraju da je došlo njihovo vrijeme" Privođenje gospićkih policajaca Grozna priča iz Gospića Policajac osumnjičen za silovanje u istražnom zatvoru zbog dječje pornografije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene