Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani negoduju

Ministar Zdravko Marić objasnio zašto je porez na nekretnine dobar za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marić je poručio da nije riječ o novom nametu i napomenuo da se porezom zamjenjuje postojeći.

Vladu i ministra Zdravka Marića kada se vrate s godišnjeg odmora dočekat će potpisi više od 115 tisuća ljudi protiv poreza na nekretnine. Porez je revoltirao brojne Hrvate, međutim ministar Marić poručuje da nije riječ o novom nametu i napomenuo da se porezom zamjenjuju postojeći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Iako će porez na nekretnine zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu, ipak će nešto skuplje proći oni koji posjeduju novije nekretnine.

Tako kod nekretnina izgrađenih u razdoblju od 1971. do 1987. godine porez mijenja komunalnu naknadu i tu se za vlasnike ne mijenja ništa. No, novije nekretnine izgrađene nakon 1987. ipak će imati veći koeficijent.

"Imamo priličan broj slučajeva gdje su nekretnine doslovce jedna do druge, iste veličine i praktički u istoj zoni, međutim jedna je izgrađena prije 40 godina, a ova do nje kompletno renovirana. Iz perspektive porezne, a i šire pravednosti, sigurno da treba napraviti razlikovnost", odgovorio je Marić.

Porez kreće od nove godine, a Marić uvjerava će njime sustav biti jednostavniji i pravedniji. Kada se vrati s godišnjeg, obećava kako će se znati i detaljni izračuni novog poreza.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene