Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raslojavanje društva

Lalovac: 'Bankari mi poručuju da je počeo lov na Crveni oktobar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem", ističe ministar financija.

Ministar financija Boris Lalovac prozvao je u četvrtak bankare da u Hrvatskoj potiču socijalno raslojavanje.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare tijekom koje je predstavljen Nacionalni program reformi, kako komentira činjenicu da 150 bankara zarađuje ukupno 170 milijuna kuna godišnje, dok s druge strane građani grcaju pod teretom kredita i kamata, odgovorio je da su brojne nejednakosti u društvu uzrokovane i poslovanjem bankarskog sektora.

"Vidim danas određene poruke bankarskih glasnogovornika da je krenuo lov na crveni oktobar, međutim ja javno govorim o određenim nelogičnostima u bankarskom poslovanju", kaže Lalovac.

Dodaje da pri tome pokušava s bankama ostvariti partnerski odnos kako bi shvatili da postoji 300.000 blokiranih građana i da je to vrlo velik društveni problem, a podsjetio je i na rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima.

VIDEO Ministri otkrili kako će štedjeti

"Ne ulazim u njihova primanja i plasmane, ali banke moraju biti društveno odgovorne jer žive, rade i posluju u Republici Hrvatskoj koja, kao i građani i gospodarstvo, već šest godina grca u dugovima", kaže Lalovac.

Ustvrdio je da je teret kamata za proračun, građane i poslovnu zajednicu težak i da ćemo teško tako iz krize te dodao da bi banke trebale pokušati zajedno s Vladom i građanima pokušati pronaći modele restrukturiranja privatnog duga i nedovođenja u dužničko ropstvo.

"Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem", ističe ministar financija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene