Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje da budu najbolji

Ministar Kotromanović posjetio Bojnu za specijalna djelovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je Bojnu za specijalna djelovanja (BSD) u vojarni Drgomalj u Delnicama, kojom prilikom je istaknuo važnost obuke kao temelja daljnjeg razvoja Oružanih snaga, te poručio kako od te postrojbe očekuje da bude prva i najbolja u svemu, predvodnik i primjer ostalim postrojbama.

Ministar je također naglasio važnost sudjelovanja pripadnika BSD-a u međunarodnim vojnim operacijama, kao i iskustava stečenih tijekom Domovinskog rata te napomenuo kako ta iskustva i znanja treba iskoristiti i u obuci u mirovnim misijama.

Pritom se osvrnuo na važnost obuke kao temelja daljnjeg razvoja Oružanih snaga te mogućnosti održavanja zajedničkih obuka BSD-a s drugim borbenim sastavnicama OS-a, te najavio kako će u obuci i daljnjem opremanju ta postrojba imati punu potporu MORH-a i Oružanih snaga. Ministra je o ustroju, zadaćama, misijama, kao i budućim smjernicama razvoja i preustroja BSD-a, pristožerne postrojbe GS OSRH, upoznao njezin zapovjednik pukovnik Dražen Ressler.

Ressler se osvrnuo na obučne ciljeve postrojbe općenito, na obuku za održavanje spremnosti deklariranih snaga za NRF (NATO snage brzog odgovora), dosadašnje iskustvo sudjelovanja pripadnika BSD-a u operaciji ISAF u Afganistanu kroz Operativno mentorske timove, te pripreme vezane uz međunarodnu vojnu vježbu "Jackal Stone", koja će se održati u rujnu u RH.

Ressler je ministra upoznao s ustrojem postrojbe, kao i dislociranim lokacijama razmještaja Bojne za specijalna djelovanja, koje se nalaze u vojarni "Kovačanje" na Malom Lošinju, vojarni "Josip Jović" u Udbini te pomorskoj bazi Lora u Splitu.

Istaknuo je i značaj angažmana pripadnika BSD-a u pomoći civilnim institucijama, odnosno kroz akcije traganja i spašavanja nestalih osoba, kao i ovogodišnji angažman postrojbe i pomoć stanovništvu u evakuaciji i dostavi hrane i lijekova tijekom snježne oluje. "Ova postrojba je elitna postrojba, najspremnija za najveće izazove i na nas uvijek možete računati", istaknuo je Ressler.

U sklopu posjeta ministar Kotromanović obišao je spomen Sobu poginulih pripadnika specijalnih postrojbi GS OSRH i Ministarstva obrane tijekom Domovinskog rata, kojom prigodom se upisao u knjigu sjećanja, te kod spomen križa zapalio svijeću.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Također je obišao i smještajne kapacitete u vojarni, ambulantu BSD-a, skladište osobnog naoružanja i pripadajuće opreme, a susreo se i sa polaznicima selekcijske obuke kao i pripadnicima BSD-a koji će sudjelovati u OMLT timovima u sklopu sljedećeg hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu. Na kraju posjeta ministar Kotromanović je obišao i Taktičko operativno središte BSD-a. Posjetu je nazočio i zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene