Obavijesti Video Pretražite Navigacija
408 stipendija

Ministar Jovanović uručio ugovore o studentskim stipendijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio je danas ugovore o stipendijama Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Za akademsku godinu 2011/2012. podijeljeno je 408 stipendija Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, među kojima ih je najviše namijenjeno redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija za deficitarne struke i zanimanja na tržištu rada.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu Ilustracija Provjerite uvjete U tijeku su natječaji za stipendije Grada Zagreba: "Imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu"

'Te stipendije putokaz su maturantima, roditeljma i cijelom društvu što studirati u Hrvatskoj, računarstvo, elektrotehnika, medicina, farmacija, anglistika deficitarne su struke koje treba studirati kako ne bi više vrijedilo 's fakulteta na Zavod za zapošljavanje', nego 's fakulteta na posao'', istaknuo je Jovanović.

'Parola društvo znanja bila je vjerojatno najčešća u govorima političara proteklih godina, no na žalost Hrvatska nije niti društvo znanja, ni društvo jednakih šansi, za što bi trebalo puno više ulaganja u inovacije, poduzetništvo i intelektualni kapital', ustvrdio je.

Po njegovim riječima, zabrinjavajuće je što u Hrvatskoj samo 2% studenata dolazi iz obitelji s osnovnom školom i upravo je zadatak tih stipendija pomoći najboljim studentima bez obzira na njihov imovinski status. Hrvatska je po ulaganju u obrazovanje, znanost i istraživanje na začelju, što je posljedica desetogodišnjeg zanemarivanja sustava, istaknuo je, napomenuvši kako je Ministarstvo unatoč problemima u proračunu osiguralo 52 milijuna kuna više za školarine.

Jovanović drži da treba poticati gospodarstvo da kroz sustav olakšica u oporezivanju osigura dodatna sredstava za stipendiranje i kreditiranje studenata i učenika, kako bi postotak onih s fakultetskim obrazovanjem s niskih 18 posto došao do prosjeka Europske unije od 30 posto.

Predsjednica Uprave Zaklade Lidija Gašparović rekla je da će studenti tijekom deset mjeseci dobivati po tisuću kuna mjesečno, to je treći put da Zaklada dodjeljuje te stipendije i dosad ih je bilo skoro tri tisuće. Osim financiranja, izdvojila je važnu ulogu Zaklade u podučavanju mladih osnovnim vrijednostima, marljivom radu, stjecanju znanja i kompetencija.

'Iako je ove godine, zbog gospodarske krize, dodijeljeno nešto manje stipendija nego inače, njih 408 izabranih među dvije tisuće prijavljenih, ponosni smo što su studenti pokazali visoku izvrsnost jer je njihov prosjek ocjena 4,8', rekla je Gašparović.

U ime devet donatora, Snježana Bahtijari iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, izrazila je nadu da će se broj donatora ubuduće povećati, pozvavši stipendiste da se prijave i na ljetni kamp te tvrtke, što je, ocijenila je, najbolji način njihova povezivanja s gospodarskim sektorom.

Donatori godišnjim uplatama doniraju iznos u visini 20 posto osnovne imovine Zaklade, koja je 1,5 milijuna kuna. Ove godine dodijeljeno je 338 stipendija za deficitarne struke, 50 za studente s invaliditetom, 10 za studente aktivne sportaše i 10 za studente koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene