Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao potpore

Ministar Jakovina u berbi mandarina, jedinog voća koje Hrvatska izvozi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina boravio je danas u dolini Neretve gdje se upoznao s tijekom berbe mandarina i susreo s proizvođačima toga voća i otkupljivačkih oduzeća koji su, istaknuo je ministar, vrlo pozitivno ocijenili niz mjera koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Osobito pozitivno ocijenili su odluku o sufinanciranju otkupa i skladištenju mandarina koja je obuhvatila proizvodnju od 60 tisuća tona s 0,8 kuna po kilogramu, uz minimalnu zajamčenu cijenu od tri kune", kazao je ministar Tihomir Jakovina i dodao kako će se u proračunu za 2013. godinu za te potrebe osigurati 48 milijuna kuna.

Proizvođači su pozitivno ocijenili odluku o mogućnosti sezonskog zapošljavanja kao i najavu novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu, a upozorili su na probleme s navodnjavanjem i dosadašnje probleme sa zakupom zemljišta, posebno onim kratkoročnim.

Predsjednik udruge proizvođača mandarina Miodrag Kiridžija također je izrazio zadovoljstvo iznosom potpore za sufinancinje otkupa mandarina jer, dodao je, to je od presudne važnosti za budućnost uzgoja toga voća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tolušić o nepravilnostima: ''Nitko ne bi trebao koristit svoj položaj da netko njegov dobiva projekte'' Slika nije dostupna Pnovno pod povećalom Tolušić o radu bivšeg ministra Jakovine: "To su čudovišta iz ormara"

>> Jakovina: Najveći izazovi i najveći problemi su u stočarskom sektoru

Mandarine su jedino voće koje Hrvatska izvozi, a od izvoza godišnje se ostvari prihod od 33 milijuna eura. To se voće izvozi uglavnom na tržište zemalja Europske unije i Rusije, a na hrvatsko tržište plasira se oko 15 tisuća tona. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene