Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Vrdoljak o Ini: 'Ako postoji način iskoristit ćemo pravo prvokupa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak s kojim smo razgovarali o najavi MOL-a da će prodati svoj udio u dionicama Ine.

Što će sada učiniti Vlada?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ublažio kritike Maras: Mi dajemo potporu zaštiti nacionalnih interesa Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV VIDEO Predsjednik Uprave Ine: Očekujem dogovor s hrvatskom Vladom

Sačekat ćemo službenu ponudu MOL-a, treba pojasniti javnosti, da prvo uopće treba doći do njihove ponude, još je puno puno koraka da bi došlo do toga.

O pravu prvokupa danas je govorio i premijer - novca nema, ali oporba, vidimo, željela bi da se to pravo iskoristi.

Naravno, i nama je želja to pravo iskoristiti ako možemo, jasna nam je financijska situacija, proračun i mogućnosti, i to treba uzeti u obzir i ne treba zaboraviti kakav je potencijal Ine.

Postoji li šansa da Vlada sudjeluje u kupovini dijela dionica, primjerice iz fondova.

Spremni, spremi smo svi, premijer, ja, da nađemo načina, ako postoji način. Govorimo o velikom deficitu, velikom javnom dugu, ako postoji način na koji bismo ih mogli kupiti i zadržati, naći način, idemo sačekati malo i posebno sačekati ponudu MOL-a.

Može li ova situacija i na koji način negativno se odraziti na Hrvatsku, s obzirom na to da se radi o važnoj energetskoj kompaniji?

Ne, naš je posao da se to ne odrazi negativno, mi ćemo se truditi svim načinima da se ne odrazi negativno. Inzistirat ćemo i dalje da se u Hrvatskoj mora poslovati po hrvatskim zakonima i INA mora biti usmjerena na nacionalne strateške interese. Ako se na tome inzistira ne vidim razloga strahu o padu vrijednosti dionica.

>> Taktički potez MOL-a ili prodaja Ine kupcu s istoka?

Ima li Hrvatska ikakvog utjecaja na izbor novog kupca? Spominje se već duže vrijeme ruski Rosnjeft.

U prvim koracima, ako odbijemo pravo prvokupa, u prvim koracima nemamo nikakav utjecaj, ali u konačnici ćemo imati. Ne može nijedan investitor kupiti dionice u vlasništvu MOL-a ako neće s drugim strateškim partnerom, Vladom RH, porazgovarati tako da ćemo u budućnosti sigurno razgovarati u pregovorima. Mislim da imamo ogroman energetski potencijal i da će sigurno biti zainteresiranih iz Rusije, Kine, Amerike...

Je li moguće da novom kupcu i Vlada ponudi dio svojih dionica i ostavi si 25 plus jednu?

Ajmo pustiti vrijeme da malo prođe, ključne točke su već rečene, moraju se ispuniti strateški ciljevima, sve u interesu zaposlenika i države. Pod kojim će se to omjerima vlasništva ostvariti, manje je bitno, bitno je da se ostvari.

Je li, tijekom pregovora s Mađarima, na bilo koji način bilo pokušaja prema Hrvatskoj da odustane od progona Zsolta Hernadija?

Ne to uopće nije bila tema pregovora, nije tema ovih poslovnih razgovora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene