Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOL prodaje dionice

Vrdoljak: Inu ne damo niti ćemo je dati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon MOL-ove najave o prodaji dionica Ine, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako ga takav razvoj događaja nije iznenadio i ostaje čvrsti pri svom stavu - Inu nećemo dati.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u ekskluzivnom razgovoru za Media servis prokomentirao je namjeru MOL-a da proda dionice INA-e. Podsjetimo, MOL je jučer ovlastio svoj odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju INA-e. Mnogi to smatraju taktikom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz Zadra Josipović o pregovorima s MOL-om: 'Vlada je na dobrom putu' Slika nije dostupna Stručnjake nije iznenadilo Taktički potez MOL-a ili prodaja Ine kupcu s istoka?

'Može biti taktika, ali ja sam uvjeren da su oni dovoljno ozbiljni ljudi, da se ne koriste taktikama koje neće u konačnici završiti s najboljim rješenjem za INA-u', rekao je Vrdoljak

Kaže da ga razvoj događaja nije iznenadio. 'Oni su dan prije, ako se sjećate rekli, da ne prodaju, a onda nakon razgovora, su rekli da ipak prodaju. A mi smo jednu stvar tražili, da INA radi po zakonima Republike Hrvatske i rekli smo im da je INA strateški nacionalni interes i da ćemo je na sve načine zaštititi, u interesu i kompanije, zaposlenika i nacionalnih i energetskih interesa. I ako je to dovoljno da se oni odluče za prodaju, dobro. Što da radimo', ustvrdio je Vrdoljak.

Vlada je u svom priopćenju navela kako će kao regulator i tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje poduzeti odgovarajuće mjere. O čemu se točno radi, pitali smo Vrdoljaka.

>> Milanović: Vjerujem da je MOL-ova namjera stvarna

'Dajte nekoliko dana da se Vlada očituje na njihov stav. Mi imamo pravo prvootkupa na osnovu međudioničarskog ugovora iz 2009. godine, kojeg mi osporavamo i kažemo da se upravlja INA-om, ovim njihovom LODO modelom upravljanja, koji nije u skladu s hrvatskim zakonom, ali je on danas, nažalost, važeći. A u tom ugovoru stoji da imamo pravo prvootkupa. Kad dobijemo od njih službeni prijedlog za otkup dionica, tada će Vlada odlučiti što su nam daljnji koraci. I u slučaju otkupa, a i u slučaju drugih, kako je navedeno, regulatornih mjera koje možemo napraviti zato što smo rekli da je INA naš nacionalni interes i ne damo je, niti ćemo je dati, niti smijemo dati, niti se bilo tko odgovoran smije igrati s takvim nacionalnim interesom', poručio je ministar.

Hoće li Vlada koristiti pravo prvootkupa, Vrdoljak nije želio spekulirati već je poručio: pričekajmo ponudu i službeni zahtjev. 'Ajmo vidjeti hoće li doći do toga da ćemo dobiti ponudu za prvootkup. A onda će Vlada zauzeti stav', zaključio je Vrdoljak. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene