Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprema li se novi porez?

Ministar Marić demantirao uvođenje novog poreza na vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić najavio je mogućnost uvođenja novog poreza na automobile, a kasnije su iz ministarstva financija demantirali uvođenje novog poreza.

Zdravko Marić, ministar financija, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija najavio je izmjene kod oporezivanja automobila.

"Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i pol godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario. Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaća porez na cestovna motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina. I to želimo promijeniti. Zasad nije predviđen tzv. zeleni porez, ali moramo početi voditi računa o tome jer pojedinci su postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima", izjavio je Marić u Poslovnom tjednu.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Na odmoru Prvi put otkako je otišao iz Vlade bivši ministar financija Marić pred kamerama: Otkrio je li našao posao Zdravko Marić - 1 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Zdravko Marić jučer ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka u aferi Vjetroelektrane

Kazao je da će se od početka iduće godine primjenjivati novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave koji bi se uskoro trebao uskoro naći na sjednici Vlade. Cilj je novog zakona, kazao je, pojednostaviti sustav, ali i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave.

Govoreći o samom zakonskom rješenju, kazao je da u načelu sav prihod od poreza na dohodak ide jedinicama lokalne i područne samouprave.

"Država, centralna država više neće taj prihod niti vidjeti. Onaj dio fonda izravnanja zadržali smo i moramo zadržati s obzirom na činjenicu da i dan-danas postoji poprilično velika razlika u gospodarskoj, a onda i proračunskoj snazi pojedinih gradova, županija i općina. Taj fond bi zapravo nivelirao razliku u stupnju gospodarske razvijenosti kako bismo omogućili jednake uvjete građanima nevezano bili oni recimo u Zagrebu, Slunju, Slavonskom brodu ili na nekom otoku iz razloga jer je lokalnoj samoupravi prepuštena 2003. godine funkcionalna decentralizacija u smislu školstva, zdravstva, socijale i vatrogastva", naveo je Marić.

Kad je riječ o uvođenju poreza na nekretnine, ministar je ponovio da,  što se toga tiče, 2018. možemo biti mirni. Dosadašnji način oporezivanja imao je svoje dobre strane, ali je prije svega nepravedan, ustvrdio je.

"S novim porezom bit će više reda u oporezivanju i bit će pravedniji za građane, a za većinu poreznih obveznika ne bi se radilo o povećanju naknada", kazao je Marić.

Rekao je i da mu je fokus do kraja godine refinancirati dugove cestarskog sektora.

"Radimo na velikom projektu, govorimo o 5,3 milijardi kuna duga i pokušavamo raspetljati situaciju. Govorimo o produljenju ročnosti te smanjivanju cijene duga. Nastojat ćemo pola duga reprogramirati", kazao je.

Demantirano uvođenje poreza

''Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti, a povodom medijskih interpretacija gostovanja ministra financija dr. sc. Zdravka Marića u današnjoj emisiji Hrvatskog radija „Poslovni tjedan“, Ministarstvo financija ovim putem daje priopćenje kako slijedi:

Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno'', stoji u priopćenju ministarstva financija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene