445140
445140
445140
445140
445140

Ministar Dobrović: 'Pozivam ministra Tolušića da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku'

  • , 01.08.2016., 11:41
  • Autor:
  • komentara

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pozvao je ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku kojom je za 14 mjeseci skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga.

 
 
 
 
Slaven Dobrović (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)
Slaven Dobrović (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjasnio se vezano uz odluku ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića koji je skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“:

U nastavku prenosimo u cijelosti njegovo priopćenje medijima:

 „Pozivam ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku.

Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke.

Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31.10.2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava.

Europski novac, preko 620 milijuna kuna, namijenjen našim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite unutar područja parkova, svaki drugi oblik korištenja tog novca je neprihvatljiv.

Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara.

Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika.

Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima.“

Ističemo, također, da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije bilo uključeno u donošenje te odluke niti je razgovaralo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o promjeni rokova.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se