Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Nakić

'Nije došlo do kršenja Ustava, naša jedina odgovornost je raditi do posljednjeg dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dario Nakić pustio je u utorak u Općoj bolnici Karlovac u rad CT uređaj vrijedan četiri milijuna kuna, razgledao je radove na rekonstrukciji Hematološkog odjela, održao sastanak s vodstvima zdravstvenih ustanova u županiji, te je između ostalog rekao da tehnička vlada svojim odlukama ne krši Ustav, kako smatraju neki ustavni stručnjaci.

"Zemlja mora nastaviti funkcionirati, nije došlo do kršenja Ustava. Naša je jedina odgovornost raditi od prvog do posljednjeg dana, osigurati da država normalno funkcionira, sa svim onim ovlastima koje tehnička vlada ima i mislim da se ni u jednom trenutku nije izašlo izvan okvira koji tehničkoj vladi omogućava da funkcionira", kaže ministar Dario Nakić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda

Za CT uređaj rekao je da je prvi od 16 novih CT uređaja nabavljenih za razne bolnice, da je 64-slojni pa će brže postavljati dijagnozu nego stari CT koji je izvan pogona posljednjih osam mjeseci.

Za opremljenost hrvatskog zdravstvenog sustava CT i MR uređajima Nakić je rekao da je problem u njihovoj starosti i u nedovoljnoj iskorištenosti, prečesto samo u jednoj smjeni, te je ocijenio da Hrvatska ima dovoljan broj tih uređaja.

Morat ćemo racionalizirati naš sustav, učiniti ga održivim i boljim, rekao je i dodao da je zadovoljan pokrenutim procesima nabave opreme, da se daleko odmaklo u prošlih šest mjeseci s planom gradnje dječje nacionalne bolnice, da je odabran model odlaska mladih specijalizanata u najbolje svjetske klinike- četiri u SAD i četiri u EU. Ustvrdio je i da se racionalizacijom u nabavi lijekova uštedjelo sto milijuna kuna godišnje.

No kako je rekao stalo se s usvajanjem "zakonskih rješenja koja bi trebala stabilizirati zatečeno loše financijsko stanje u sustavu, pa se to nije uspjelo ostvariti. "

Vjerujem da će vrijeme koje nam preostaje biti dovoljno da se riješi problem financijske stabilnosti sustava i vjeruijem da ćemo nakon izbora s tim nastaviti, rekao je Nakić.

Ervin Jančić, v.d. ravnatelj OBK i župan Karlovačke županije Ivan Vučić novinarima su rekli da je u karlovačkoj bolnici osim rekonstrukcije Hematološkog odjela i nabave CT uređaja u tijeku i temeljita energetska obnova zgrade, koja vrijedi oko 80 milijuna kuna po modelu ESCO a sve će se financirati iz uštede na energentima u 14 godina.

Karlovačkoj bolnici uz stotinjak tisuća stanovnika gravitira i dio stanovnika Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, U bolnici radi 856 zaposlenika, a nedostajući liječnički kadar planira se popuniti specijalizantima, kojih je sada 16, a bit će ih oko 40, rekao je v.d. ravnatelj Ervin Jančić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene