444600
444600
444600
444600
444600

'Nije došlo do kršenja Ustava, naša jedina odgovornost je raditi do posljednjeg dana'

  • , 26.07.2016., 19:00
  • Autor:
  • komentara

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dario Nakić pustio je u utorak u Općoj bolnici Karlovac u rad CT uređaj vrijedan četiri milijuna kuna, razgledao je radove na rekonstrukciji Hematološkog odjela, održao sastanak s vodstvima zdravstvenih ustanova u županiji, te je između ostalog rekao da tehnička vlada svojim odlukama ne krši Ustav, kako smatraju neki ustavni stručnjaci.

 
 
 
 
Ministar Dario Nakić (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)
Ministar Dario Nakić (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

"Zemlja mora nastaviti funkcionirati, nije došlo do kršenja Ustava. Naša je jedina odgovornost raditi od prvog do posljednjeg dana, osigurati da država normalno funkcionira, sa svim onim ovlastima koje tehnička vlada ima i mislim da se ni u jednom trenutku nije izašlo izvan okvira koji tehničkoj vladi omogućava da funkcionira", kaže ministar Dario Nakić.

Za CT uređaj rekao je da je prvi od 16 novih CT uređaja nabavljenih za razne bolnice, da je 64-slojni pa će brže postavljati dijagnozu nego stari CT koji je izvan pogona posljednjih osam mjeseci.

Za opremljenost hrvatskog zdravstvenog sustava CT i MR uređajima Nakić je rekao da je problem u njihovoj starosti i u nedovoljnoj iskorištenosti, prečesto samo u jednoj smjeni, te je ocijenio da Hrvatska ima dovoljan broj tih uređaja.

Morat ćemo racionalizirati naš sustav, učiniti ga održivim i boljim, rekao je i dodao da je zadovoljan pokrenutim procesima nabave opreme, da se daleko odmaklo u prošlih šest mjeseci s planom gradnje dječje nacionalne bolnice, da je odabran model odlaska mladih specijalizanata u najbolje svjetske klinike- četiri u SAD i četiri u EU. Ustvrdio je i da se racionalizacijom u nabavi lijekova uštedjelo sto milijuna kuna godišnje.

No kako je rekao stalo se s usvajanjem "zakonskih rješenja koja bi trebala stabilizirati zatečeno loše financijsko stanje u sustavu, pa se to nije uspjelo ostvariti. "

Vjerujem da će vrijeme koje nam preostaje biti dovoljno da se riješi problem financijske stabilnosti sustava i vjeruijem da ćemo nakon izbora s tim nastaviti, rekao je Nakić.

Ervin Jančić, v.d. ravnatelj OBK i župan Karlovačke županije Ivan Vučić novinarima su rekli da je u karlovačkoj bolnici osim rekonstrukcije Hematološkog odjela i nabave CT uređaja u tijeku i temeljita energetska obnova zgrade, koja vrijedi oko 80 milijuna kuna po modelu ESCO a sve će se financirati iz uštede na energentima u 14 godina.

Karlovačkoj bolnici uz stotinjak tisuća stanovnika gravitira i dio stanovnika Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, U bolnici radi 856 zaposlenika, a nedostajući liječnički kadar planira se popuniti specijalizantima, kojih je sada 16, a bit će ih oko 40, rekao je v.d. ravnatelj Ervin Jančić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se