Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budući planovi MORH-a

Tko vrijedi - leti: Ministar Krstičević ne odustaje od borbenih aviona, kaže da su važni za gospodarski razvoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov predstavili su u ponedjeljak ključna postignuća u protekloj godini, među kojima i razvoj obrambenih sposobnosti, nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova te povratak vrijednostima Domovinskoga rata.

Ministar Damir Krstičević je dosadašnjim ministrima i zamjenicima ministara obrane, načelnicima i zamjenicima načelnika GS OSRH i članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora predstavio ključne projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini kao što su obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, "Godina vojnika, dočasnika i časnika", suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, pomoć civilnim institucijama, međunarodne aktivnosti i povratak vrijednostima Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara" Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića

Naglasio je važnost povećanja obrambenoga proračuna, čiji je uzastopni pad zaustavljen nakon šest godina, zahvaljujući naporima Vlade RH. Uzvanicima je predstavio i projekt novog operativnoga rasporeda postrojbi Hrvatske vojske, povratak pripadnika OS RH u Sinj, otvorenje vojarne i povijesni dolazak Hrvatske vojske u Vukovar te planove za dolazak postrojbi OS RH u Varaždin i Ploče.

Godina 2017. posvećena je podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga, a poboljšana su materijalna prava vojnika, dočasnika i časnika, ističe MORH i naglašava kako je Ministarstvo obrane važan partner hrvatske obrambene industrije i generator razvoja te promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda.

General Mirko Šundov je predstavio angažman pripadnika OS RH u pomoći civilnim institucijama, ocjenivši pritom kako su OS RH djelovanjem dokazale da imaju stratešku ulogu u provedbi tih zadaća. Oružane snage su, istaknuo je, kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih požarima i poplavama.

S obzirom na aktualnu nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova, ministar i načelnik GS OS RH, navodi MORH, naglasili su kako se Hrvatska nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata - o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora. "Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo je prevagu i pobjede, a ulaganje u borbene zrakoplove danas je investiranje u sigurnost Hrvatske te stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoja", rekao je ministar Krstičević.

Na Plesu su se visoki uzvanici imali prilike upoznati s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Prikazana je, navode iz MORH-a, i provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH, u sustavu NATINAMDS.

U sklopu posjeta, dosadašnji ministri i zamjenici ministara obrane, načelnici i zamjenici načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora u pratnji ministra Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala Šundova i suradnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH obišli su i novi restoran u vojarni „Croatia“ u Zagrebu te novoizgrađeni kompleks dežurnoga borbenog dvojca HRZ i PZO-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

U vojarni "Croatia" uzvanici su obišli novi restoran, koji je obnovljen projektom rekonstrukcije i, koji će, kako se navodi, uvelike pridonijeti podizanju standarda života i rada pripadnika OSRH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene