Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Traži se rješenje

Ministar Butković razgovarao sa sindikalcima Trajektne luke Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izrazio je nadu da će radnici dočekati dobre vijesti prije početka turističke sezone.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predstavnici Nezavisnog sindikata radnika Trajektne luke Split dogovorili su se da će se idući tjedan održati sastanak lučke uprave koja je i dala koncesiju te naći rješenje za probleme među kojima je i dug neplaćene koncesijske naknade od oko 3,7 milijuna kuna te sporovi koji se vode već dulje vremena.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije" Zoran Milanović, Oleg Butković Prepucavanje se nastavlja Butković Milanoviću: "Zorane, pustio sam ti goluba i još čekam''

"U tom kontekstu treba gledati interese radnika koji imaju najnižu plaću i pripremaju im se otkazi. Vjerujem da će se idući tjedan donijeti neke odluke", rekao je novnarima ministar Butković nakon sastanka.

"Trajektnoj luci Split ističe koncesija i Ministarstvo je stajališta da će se raspisati novi natječaj i da nema prioritetnih koncesija i nastavaka", istaknuo je.

"Nakon toga ćemo vidjeti tko će se javiti na natječaj i tko će nastaviti obavljati djelatnost koja je nužna i neodgodiva za predstojeću turističku sezonu. Znamo koliko putnika prolazi kroz Split, kolike su gužve i potrebe da sve skupa funkcionira", kazao je Butković.

Oleg Butković: Sada je teško, ali postoji gore

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević rekao je da je na sastanku sudjelovao i predsjednik Upravnog vijeća Trajektne luke Split i da je zaključeno da se hitno mora riješiti ova neprihvatljiva situacija jer koncesionar ne plaća koncesiju, a radnici rade za minimalnu plaću.

Želimo da se sezona dočeka u normalnim okolnostima, odnosno da radnici rade i budu plaćeni, a da država ubire prihode od koncesije.

Ministar je ustvrdio da će Ministarstvo i Vlada poduzeti sve da se čim prije riješi neprihvatljivo stanje. Naš zahtjev je oduzimanje koncesije i dok se na natječaju ne odabere novi koncesionar i da radnici koji rade poslove priveza, odveza i organiziranja reda u splitskoj luci i dalje to rade, ali za "normalnu plaću".

Upitan u kojem roku očekuju rješenje, odnosno koliko radnici još mogu čekati, Matijašević je rekao kako bi se rješenje trebalo naći prije početka turističke sezone i odluke bi trebalo donijeti na slijedećoj sjednici lučke uprave idućeg tjedna.

Butković: Odluku o privatizaciji prvo moraju donijeti najviša politička tijela vladajućih

Trajektna luka Split, kao privatni koncesionar lučkog pomorskog dobra, već neko vrijeme ne plaća koncesiju zbog čega Hrvatska trpi štetu.

Uprava društva prije nekoliko mjeseci jednostranom odlukom smanjila je radnicima plaće na zakonski minimum, premda je poslovni rezultati na to nisu primorali jer neumanjene plaće radnicima čine tek 50 posto prihoda iz obavljanja koncesijske djelatnosti, pojasnio Matijašević.

Napomenuo je kako je Uprava mimo zakonske procedure dala izvanredni otkaz predsjedniku Nezavisnog sindikata radnika Trajektne luke Split Marijanu Babiću i to samo zbog toga što je na sindikalnom sastanku iznosio rezultate poslovanja društva koji su inače javno dostupni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene