Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Matić odlikovao hrvatske branitelje

'Ova odlikovanja zaslužena su i trebala su biti uručena ranije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana branitelja, uručio je 15 odlikovanja istaknutim hrvatskim braniteljima.

Ministar branitelja Predrag Matić uručio je 15 odlikovanja četranestorici istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Heroina Domovinskog rata Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Mjesto pronalaska ostataka Intenzivirana potraga Tri desetljeća nakon Domovinskog rata Hrvatska traži 1871 nestalu osobu: "Čim se čuje da je netko pronađen, pomisliš - je li moj?"

'Čast mi je što ova odlikovanja, u ime predsjednika Josipovića, mogu uručiti uoči najvažnijeg dana za sve hrvatske branitelje, dana kada se ne naslađujemo nad tuđim porazom, ali potpuno opravdano slavimo pobjedu. Ova odlikovanja zaslužena su i trebala su biti uručena ranije. Predsjednik Josipović i ova Vlada danas ispravljaju tu pogrešku', tom je prigodom istaknuo ministar Matić.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je hrvatski branitelj i umirovljeni brigadir iz Domovinskog rata Darko Kereša. Tijekom svoje bogate vojne karijere obnašao niz odgovornih dužnosti te je dao izniman doprinos u promicanju ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske.

>>Predrag Matić: Želio sam poslati poruku ljudima da ne okreću glavu od takvih stvari

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, posmrtno je odlikovan Bekim Beriša, HRVI 50%. Ranjen je u akciji 16.06.1992. godine prilikom izvršavanja borbenih zadaća na istočno-slavonskom bojištu. Kao general Oslobodilačke vojske Kosova i član Glavnog štaba OVK zajedno sa šestoricom suboraca poginuo je 10.08.1998. godine. Odlikovanje je uručeno sestri pokojnog Bekima Beriše, Zyurafete Tolaj i nećakinji Boniti Tolaj.

Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Redom hrvatskog križa odlikovani su još i Franjo Barak, Dragan Barić, Miljenko Kolobarić, Tomislav Kranjčec i Robert Krišto.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu, odlikovani su Ljubomir Cerovac, Dražen Milinković i Blaško Prišić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Muhamed Humanić, Zdravko Knez, Miroslav Kristofić, Romano Radetić, dok je Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan gospodin Robert Krišto. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene