Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nepovjerovati

Ministar branitelja Matić: 'Lažnjaci' imaju bolju dokumentaciju od pravih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić je u Novom Vinodolskom najavio daljnje postupke za brisanje lažnih branitelja iz Registra, ali i istaknuo kako poteškoće u prijavljivanju tzv. 'lažnjaka' stvara to što oni imaju bolju dokumentaciju od stvarnih branitelja.

'Očekujem, nakon prve tisuće prijava, još reakcija i pokretanja postupaka za brisanje lažnih branitelja iz Registra branitelja, ali je poteškoća u tome što upravo ti, tzv. lažnjaci, imaju bolju dokumentaciju od stvarnih branitelja', izjavio je ministar Predrag Matić, davši potporu SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Saši Đujiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javno obraćanje ministru 'Odlučite, ministre, što ćete reći žrtvama silovanja kada se pridruže braniteljima u šatoru' Slika nije dostupna Ostavku ne planira dati 'Sam ću sebe smijeniti ako napravim nešto na štetu branitelja'

>> VIDEO Ovome su se svi nasmijali: Za koga igra Šeks?

Ponovio je kako lažni branitelj državu za svoga života stoji milijun eura, pojasnivši kako se društvo na određen način odužuje pravim braniteljima te da stoga oni državni proračun ne koštaju ništa, 'dok lažni branitelji stječu prinadležnosti i beneficije koje im ne bi smjele pripadati'.

Bez objašnjenja

Matić je istaknuo kako je u dosadašnjem dijelu mandata proputovao, i to kao nestranački ministar, sto tisuća kilometara, susreo se s mnogim građanima među kojima su bili i mnogobrojni branitelji, ali da ni od koga nije čuo da je protiv objave Registra, 'najčasnijeg popisa hrvatskih branitelja'. Podsjetio je da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, svojedobno, rekao kako je na kraju Domovinskog rata u Hrvatskoj bilo oko 360 tisuća branitelja.

'Kako je taj broj naknadno povećan za još 150 tisuća, nitko ne bi mogao niti znao objasniti. Osim toga, naš popis je manjkav i u tome što se ne vidi kada je tko ušao u Registar da bi ga se moglo pitati - ako je to učinio u zadnjim tjednima i mjesecima stvaranja registra, kako to da se nije sjetio ranije i što je čekao dotad?', poručio je Matić. U Novom Vinodolskom susreo se i s predstavnicima 155. brigade HV-a u kojoj su bili branitelji s područja triju lokalnih jedinica - gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te iz Vinodolske općine.

Vino na dar

S obzirom na to da je na tom području tijekom Domovinskog rata zbrinut velik broj prognanika i izbjeglica, pogotovo onih s vukovarskog područja koji su u Vinodolu kao djelatnici VUPIK-a obnovili dotad zapuštene vinograde, Novljani su Matiću darovali domaća autohtona vina iz tih vinograda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene