Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi besana noć

Ministar Božinović za Dnevnik Nove TV otkrio kad se očekuje vrh vodenog vala u Zagrebu te za koje su mjesto najviše zabrinuti

Sve operativne snage stavljene su u visoku pripravnost, pa tako i u Zagrebu, gdje je najveći problem rijeka Sava. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Povišen je vodostaj rijeke Save u Zagrebu, a očekuju se još viši - vrlo visoki vodostaji i za Savu i za rijeke Muru i Dravu, a je li sve spremno za moguće izvanredne situacije reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem.

"Cijeli dan koordiniramo i izmijenjujemo informacije s Hrvatskim vodama i Hrvatskim hidrometeorološkim zavodom. U kontaktu smo i sa slovenskim kolegama, njima se dogodilo nešto što očito nisu imali do sada - ogromna količina vode se s planina spustila dolje i pogotovo u mjestima poput Celja gdje nema neke protupoplavne obrane to izaziva vrlo ozbilje probleme.

Što se tiče Zagreba, prema modelima izračuna Hrvatskih voda, nekakav vrh vala može se očekivati oko ponoći, iza ponoći. Vodostaj će se sigurno još dizati, u ovom trenutku se razmatraju modeli koji su bili 2010. godine. Zagreb ima dobar protupoplavni sustav", objasnio je Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz minute u minutu Rastu vodostaji rijeka, zbog obilnih kiša prijete poplave. Poslano prvo upozorenje SRUUK-a za jedno područje

Ministar je rekao da su trenutno najviše zabrinuti za Brdovec pored Zaprešića koji nema nasipe i 2010. je tamo također poplavilo i došlo je do kuća. 

Može li biti iznenađenja kao prije dva tjedna, ministar se nada da ne. "Hrvatska ima dobar sustav protiv poplava, a što će nam donijeti noć - u svakom slučaju će biti besana noć", dodao je.

Božinović je odgovorio i na pitanje reporterke Josipe Krajinović puše li sada na hladno, nakon razorne oluje prije dva tjedna.

"Kad pogledate što se danas dogodilo u Sloveniji - dogodilo se nešto što se nije dogodilo ranije. Svi oni skeptici koji misle da su klimatske promjene nešto što je netko izmislio, ovo je potvrda da nije.

Ove godine govorimo o rekordnim požarima, rekordnim kišama, olujama. Pitanje je hoće li ovo biti i rekordne poplave.

Spremni smo, službe su spremne i tu nema nikakve dvojbe. Postoje neke granice što se može napraviti. Osnovno je da građani, pogotovo u područjima Brdovec i dijelovi koji su uz Savu doživjeli poplave 2010. - tu treba slušati upozorenja i upute", rekao je.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu iz minute u minutu VIDEO Novi val nevremena stigao u Hrvatsku, nebo paraju munje. Vrijeme je opasno u cijeloj zemlji

Novi pravilnik Sustava za rano upozoravanje vrijedi od ponoći, a ministar Božinović objasnio je da se upozorenja mogu i ranije očekivati ukoliko struka tako procijeni, na ograničenom području.

Slovenskim kolegama su ponudili pomoć. "Uz to sam se informirao o tome kako oni vide ovo što im se dogodilo i naravno, što možemo očekivati", rekao je.

Naplavina, dodao je Božinović, prema sjećanjima onih koji su doživjeli - nije toliko bilo 2010. godine.

"To su sve faktori koji utječu na protočnosti i na moguće komplikacije kad govorimo o daljnjem protoku plivnog vala prema Osijeku", zaključio je Božinović.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene