Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija ne izručuje svoje državljane

Milovanoviću se može suditi samo u Srbiji ili u odsutnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke hrvatskog Vrhovnog suda da se Željku Milovanoviću, pritvorenom u Beogradu, gdje čeka suđenje pod sumnjom da je postavio eksploziv kojim su ubijeni suvlasnik i novinar tjednika Nacionala Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić, sudi u Zagrebu, srbijanski pravnici tvrde da se Milovanoviću može suditi samo u Srbiji ili u odsutnosti, prenosi dnevnik ‘Press’.

Sugovornici beogradskog lista ističu da sud u Zagrebu Milovanoviću jedino može suditi u odsutnosti, ne obazirući se na sudski postupak u Srbiji. Srbijanski specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Miljko Radisavljević objasnio je da je Milovanović uhićen u Srbiji i da je njezin državljanin te da je logično da mu se sudi u Srbiji. U idućem razdoblju će, kako je istaknuo, s hrvatskim kolegama biti riješeno formalno-pravno pitanje oko suđenja skupini uhićenih za Pukanićevo ubojstvo. Neimenovani izvor beogradskog lista u srbijanskom pravosuđu kazao je kako Srbija ne izručuje svoje državljane stranim zemljama te da će zbog toga Milovanoviću biti suđeno u Srbiji. Po njegovim riječima, svjedočenje se može obaviti tako da se sudionici u postupku pojave u sudovima u Hrvatskoj ili Srbiji ili da budu saslušani putem video-linka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznio obranu Slučaj Pukanić: I Luka Matanić odbacio povezanost s atentatom Slika nije dostupna Nakon jednomjesečne stanke Slučaj Pukanić: Ipak novo telekomunikacijsko vještačenje

>> Za Pukanićevo ubojstvo Milovanoviću će se suditi i u Zagrebu

Po mišljenju profesora pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulića, Županijski sud u Zagrebu može odlučiti ne obazirati se na djelo za koje se neka osoba tereti u Srbiji te suditi Željku Milovanoviću u odsutnosti. Hrvatski Vrhovni sud u ponedjeljak je odbio žalbu bivšeg pripadnika zloglasnih srbijanskih Crvenih beretka kojom je tražio ‘zamrzavanje’ sudskog postupka koji se protiv njega vodi pred zagrebačkim Županijskim sudom, kako bi mu se sudilo samo u Beogradu, gdje je uhićen potkraj svibnja prošle godine te u pritvoru čeka početak suđenja. Vrhovni sud odlučio je da će se Željku Milovanoviću suditi i u Zagrebu, a početak suđenja zakazan je za 3. veljače. Na optuženičkoj klupi županijskog suda tada će se naći optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović, a osim Milovanovića neće biti ni odbjeglog Bojana Gudurića, za kojim je hrvatski MUP raspisao tjeralicu i nagradu od 100.000 kuna.

Željko Milovanović višestruki je bjegunac iz zatvora koji se tereti i za više kaznenih djela u Srbiji. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske, BiH i Srbije. Njegova fotografija je i na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkoga županijskog suda, koji ga traži zbog ratnog zločina protiv civila. Četvorica dostupnih optuženika u pritvoru su zagrebačkog zatvora u Remetincu od kraja listopada 2008. Uhićeni su tjedan dana nakon zločina koji je na noge digao cijeli državni vrh i o kojemu su izvijestili svjetski mediji. Optuženu šestoricu USKOK tereti da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je ubila Pukanića po nalogu Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kojemu će se za taj zločin suditi u Beogradu, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene