445410
445410
445410
445410
445410

Milorad Pupovac: Hrvatska želi osnažiti osjećaj nadmoći nad Srbijom

  • , 03.08.2016., 11:27
  • Autor:
  • komentara

Milorad Pupovac smatra da odlazeća hrvatska vlada snosi krivnju i odgovornost za toleriranje i ohrabrivanje ekstremizma, ali ukazuje na podijeljene poglede u Hrvatskoj u odnosima prema srpskoj manjini.

 
 
 
 
Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr)
Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr)

Hrvatska kao članica EU-a želi uvjetovati Srbiji rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, određivati brzinu njezina pristupanja EU-u i ojačati osjećaj nadmoći nad Srbijom, ali lošim uzajamnim odnosima obje države riskiraju da izgube svoj stabilizacijski potencijal na odnose u regiji, rekao je u srijedu predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

"Hrvatska iz pozicije članice EU-a želi tri stvari - uvjetovati rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kao što su suđenja za ratne zločine, u ratu nestalih osoba, prava manjina i granice na Dunavu - onako kako njoj odgovara, određivati brzinu pristupa Srbije EU-u za svoj ili nečiji račun i ojačati unutarhrvatski osjećaj nadmoći u odnosima sa Srbijom", rekao je Pupovac u intervjuu za srbijanski tjednik Jedinstvo.

"Sva tri razloga su štetna, jer se s njima postiže veoma malo ili nimalo, a gubi mnogo", dodao je

Čelnik hrvatskih Srba ocijenio je da se od prošle godine rasplamsao govor mržnje prema Srbima i da je "porastao osjećaj neigurnosti, uz već ustaljene osjećaje neravnopravnosti, poglavito u suđenjima za ratne zločine, zapošljavanju i razvoju životnih sredina".

U povodom incidenata na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, Pupovac kaže da je Europi, EU-u, Vijeću Europe i OESS-u "trebalo dugo da se pokrenu i progovore o govoru mržnje i nasilju prema Srbima".

"Trebat će im vremena da i ovo vide i čuju. Jer se ne tiče samo nas već i njih. Negiranje antifašizma, napadi na antifašiste i to pripadnike manjina, negiranje je same demokracije u Europi", naglasio je Pupovac.

Smatra da odlazeća hrvatska vlada snosi krivnju i odgovornost za toleriranje i ohrabrivanje ekstremizma, ali ukazuje na podijeljene poglede u Hrvatskoj u odnosima prema srpskoj manjini.

"Hrvatska je oko toga podijeljena. Dio nje i njezine politike želi ravnopravne i integrirane Srbe s manjinskim pravima, a dio koji je posljednjih godina ojačao i u posljednjih godinu dana stvorio nered i unazadio zemlju želi Hrvatsku u kojoj se Srbi neće osjećati kao u svojoj zemlji i neće biti ravnopravni ni kao građani ni kao manjina", rekao je Pupovac.

Za prijepore oko poništenja presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH, Pupovac kaže da je to "još jedna politička presuda koja neće nikome pomoći, a najmanje istini, jer za takve stvari se povjesna istina ne utvrđuje na sudu, pa ni boljem od ovog koji je to uradio u Zagrebu".

Pupovac sugerira da Stepinca treba ostaviti povjesničarima i mješovitom povjerenstvu predstavnika Katoličke i Pravoslavne crkve u čijem radu posreduje papa Franjo.

"Ono što nas brine i što je naš problem jest rehabilitiranje onih koji vjeruju u NDH i njezine ideje, politike i zlodjela. A to ne može dobro utjecati ni na što, pa ni na odnos Hrvata i Srba", naglasio je.

Poništenjem presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima u Osjeku 1991., po njegovu mišljenju, poslane su "vrlo loše poruke srpskom narodu".

"Bojimo se da bi nakon ovoga i to mogao biti još jedan zločin bez kazne, kao što su to oni počinjenini na drugim mjestima, poglavito za Bljesak i Oluju", rekao je Pupovac.

On kaže i da Hrvatskoj, bez obzira što je članica EU, nije dopušteno kršenje ljudskih i manjinskih prava i rehabilitiranje simbola i ideja povjesnih fašističkih pokreta kakav je bio ustaški.

"Drugo je pitanje koliko to Europa sa svojim nevoljama vidi i čuje te koliko ona u sveopćoj međusobnoj buci i bijesu najbolje razaznaje što je što i tko je tko. Naše je, kao što smo to činili do sada, da joj pomognemo da razazna", kaže Pupovac.

Upozorio je da odnosi Srbije i Hrvatske značajno utječu na stabilnost regije i da obje države riskiraju gubitak tog stabilizacijskog potencijala.

"Ostanu li bez njega, ostat će bez značajnog dijela svoje političke moći. Ovakvo nacionalističko iscrpljivanje nesumnjivo slabi tu moć", zaključio je Pupovac u intervjuu tjedniku Jedinstvo. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se