Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ratni zločin

Rezervist JNA osuđen na 20 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milorad Božić, bivši rezervist JNA, osuđen je u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog ubojstva trojice civila i petorice hrvatskih policajaca 1991.

Zbog ubojstva trojice civila i petorice zarobljenih hrvatskih policajaca u rujnu 1991. u Donjem Hrastovcu kod Hrvatske Kostajnice, tadašnji pripadnik pričuvnog sastava JNA, Milorad Božić u ponedjeljak je na riječkom Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali Ilustracija Kaznena prijava Palili i pljačkali kuće hrvatskih civila: Protiv dvojice bivših vojnika JNA podignuta optužnica za ratni zločin

Drugooptuženi u ovom slučaju, Cvijo Baždar, oslobođen je optužbi za isti slučaj ubojstva osmorice civila i policajaca. Obojica su nedostupni hrvatskom pravosuđu i nalaze se najvjerojatnije u Srbiji, čiji su državljani.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sad pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihova tadašnjeg zapovjednika u postrojbi pričuvnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhićenu petoricu pripadnika MUP-a, da su ih odvezli na lokaciju Čede Simić baru te ubili iz vatrenog oružja.

U ovom slučaju je Božić proglašen krivim za ratni zločin nad civilima, za što je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora te za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, za što je dobio 20 godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

U obrazloženju presude, sutkinja Kovačić je navela da je u svojoj obrani, iznijetoj pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi temeljem naredbe i njihovom ubojstvu, jedino je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar. No, kazala je sutkinja, svjedoci su tijekom ovog postupka tvrdili da se govorilo kako su obojica pucala te da se i sam Božić hvalio da je ubijao pa je sudsko vijeće utvrdilo da je kriv.

Cvijo Baždar je oslobođen krivnje, također zahvaljujući iskazima svjedoka, s obzirom da ga nitko nije dovodio u vezu s tim ubojstvom.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Rijeci Doris Hrast najavio je žalbu na ovu presudu. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene