Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladin izazov

Miloloža: Porezna opterećenja su nam prevelika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako povećati zapošljavanje - velik je izazov pred Vladom ove godine. Susjedna Slovenija, primjerice, koja je gospodarski ispred nas, smanjila je porez na dohodak za jedan postotni poen. Na taj način žele potaknuti poduzetnike da zapošljavaju.

Naši gospodarstvenici već dugo upozoravaju na taj problem. Kukuriku koalicija za sada je smanjila tek doprinose za zdravstvo s 15 na 13 posto. No, poduzetnicima je to kap u moru. Broj nezaposlenih alarmantan - 364.336. U kriznoj godini radno mjesto je teško sačuvati. I poslodavci se bore za opstanak.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

'Mislim da se svi slažu da su nam davanja jako velika, odnosno među najvećima u radnim odnosima u svijetu', kaže Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članica HUP-a. Na jednu radničku plaću brojna su davanja državi.

Na plaću od 5.500 kuna ili godišnje bruto 88 tisuća kuna kroz porez na dohodak, prirez i PDV, radnik državi vraća oko 41 tisuću kuna. Poduzetnici bi zato da država smanji doprinose. Smatraju taj bi se novac bolje iskoristio.

>> Rezultati Vladinih mjera: Evo koliko sada tvrtki radnicima ne uplaćuje plaću i doprinose!

'Smanjenje cijena rada, povećanja konkurentnosti dovodi automatizmom do povećanja novog zapošljavanja', dodaje Miloloža.

Kukuriku koalicija mnogo je obećavala i za sada tek smanjila doprinose za zdravstveno. No, to je kap u moru, tvrde poduzetnici. Analitičari su drugačijeg mišljenja. Problem Hrvatske je, kažu, stvaranje loše strukture proizvoda.

'Rješenje je u stvaranju uvjeta da se iz istog materijala napravi složeniji proizvod. Ako uzmete recimo 10 kilograma željeza i napravite jednu običnu posudu onda će to koštati 20 dolara. Ako napravite kompliciraniji proizvod koštat će sto dolara, makar ista količina željeza', objašnjava Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

Složeniji proizvod znači i skuplji pa bi se iz te razlike plaćali svi doprinosi, ali i ostvarivao profit. Nažalost, tako dobre uvjete koji bi išli svima na ruku, očito, još nemamo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene