Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dušan Miljuš: 'Prijetili su mi uvijek iz kriminalnih krugova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista koji je sinoć brutalno pretučen ispred svog stana, dao je ekskluzivan televizijski intervju Mirjani Hrgi za emisiju '10 do 8'. U emisiji su govorili i drugi hrvatski novinari kojima su prijetili ili ih fizički napali.

'Još sam dobro i prošao, ovim bih se putem htio zahvaliti svojim susjedima koji su vikali i vjerojatno mi time spasili život', kaže Dušan Miljuš o sinoćnjem napadu i ozljedama koje je zadobio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: Vlada će učiniti sve da se istraže napadi na Miljuša i Lukač-Koritnik Slika nije dostupna Pretučen novinar Dušan Miljuš

'Nadam se da me ovo neće zaustaviti, ne bi smjelo. Previše se sličnih stvari dogodilo u posljednje vrijeme i pomalo se bojim ima li nas uopće tko zaštititi', kaže Miljuš aludirajući kako nema povjerenja u policiju i državne institucije.

'Prijetili su mi uvijek iz kriminalnih krugova, nekada su mi prijetili i iz institucija, prije desetak godina. Slali su mi poruke da će mi dignuti auto u zrak ili da će mi se nešto dogoditi', kaže Miljuš.

Novinar ima svoje sumnje o tome tko ga je i zašto napao, ali ne želi niti može na nikoga 'pokazati prstom'.

'Prije svega bitan je način izvršenja, koji je takav da je jasno kako se radi o organiziranom napadu. Nisam dobio nikakvu poruku prije ovog napada, no moram reći kako mi je gospođa Zlata Petrač jednom rekla da bi ona sve lako 'riješila' sa mnom, ali da joj sin ne da. Pa je ja sada pitam jel' se ona sa sinom o tome dogovarala?', kaže Miljuš.

'Svi znamo da nema apsolutne zaštite, ako ti je netko odlučio nešto napraviti to će tako i biti', odgovara Miljuš na pitanje hoće li uzeti policijsku zaštitu. 

'Kolega Miljuš napisao je stotine tekstova, pripremao je još nekoliko važnih, i mislim da se sve treba ispitati jer je sve moguće', kaže Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista.

'Točno je da ministar policije Rončević nije znao tko je Dušan Miljuš', kaže Pleše.

>> Pretučen novinar Dušan Miljuš

>> HNS osudio napad na novinara Miljuša

>> Dušan Miljuš je dobio policijsku zaštitu, pronađena palica kojom je napadnut

>> Predsjednik Mesić najoštrije osuđuje napad na novinara D. Miljuša

>> Sanader: Vlada će učiniti sve da se istraže napadi na Miljuša i Lukač-Koritnik

>> Osude napada na Miljuša i Lukač Koritnik stižu sa svih strana

>> 'Reporteri bez granica' traže istragu o napadu na novinara Miljuša

'Ovo je poruka i svojevrsni alarm, postavlja se pitanje tko vlada u ovoj zemlji, država mafijom ili mafija državom ili vladaju zajedno?', kaže novinarka Nove TV Ivana Petrović, koja se i sama tijekom karijere susretala s prijetnjama i policijskim zaštitama.

'Nije bilo ni teoretske šanse da izbjegnem situaciju u kojoj sam se našao. Istraga je formalno bila otvorena, ali nikada nije privedena kraju, jer je država bila uključena u moje premlaćivanje', kaže Robert Frank novinar Novog lista.

'Za mene je ovo pokušaj ubojstva, ja bih rekao da policija namjerno pokušava relativizirati slučaj. Napad na kolegu Miljuša apsolutni je pokušaj ubostva, jer je zadobio dva udarca u glavu. Da je dobio udarac u sljepoočnicu umjesto u uho, bio bi mrtav', kaže Pleše.

'Kad mu je objavljena čitulja smjenjen je s mjesta urednika crne kronike čime je poslana poruka mafiji da je nezaštićen, da ga vlastita kuća ne štiti', kaže Renata Ivanović, novinarka Jutarnjeg lista.

'Dva su me metka pogodila, jedan s gornje strane ramena drugi s donje strane. Što se mene tiče, volio bih da me netko ispravi tko zna bolje, iako sumnjam, radilo se o grupi oko Dubraovačke banke, koji su u to vrijeme izvačili svote novca koje su im padale na pamet i u količinama koje su im padale na pamet', kaže Antun Masle urednik Dnevnika Nove TV o pokušaju ubojstva prije 12 godina.

'Apsolutno je nemoguće da vlasnici medija zaštite novinare, nije na nama da osnivamo policiju, na njima je da procijene kolika je opasnost ili je li potrebna zaštita u pojedinom slučaju', zaključio je Pleše.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene