Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki troškovi za državu

Miljenić o uvođenju osobnog bankrota: To nije jednostavna stvar i ne možemo ga uvesti preko noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa ipak bi moglo poslušati savjet predsjednika Ive Josipovića i uvesti mogućnost osobnog bankrota.

Hrvoje je jedan od mnogih kojima je kredit u švicarskim francima postao noćna mora. Rata se gotovo udvostručila, a dug je s godinama sve teže otplaćivati. 'Pokrivamo se, krpamo se, krediti, mali minusi, kreditne kartice, ali naravno to sve ide dublje dublje i dublje, pitanje je koliko ćemo još moći tako', kazao je Hrvoje Merdžan.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Stručnjaci koje je okupio predsjednik Josipović predložili su uvođenje institucije osobnog bankrota. Model je to koji druge zemlje odavno poznaju. 'To je u planu. Mi ćemo sigurno ići tijekom ove godine s nacrtom, mislim da se o tome treba široko raspravljati', kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Sam nije pretjerano sklon ovoj ideji. 'To nije oprost dugova. Znate što to znači? Znači da se sva imovina koju imate stavi na jednu hrpu, proda se da bi se pokrili svi vaši dugovi, nakon toga sve što zarađujete, ne možete sami trošiti, nego morate imati odobrenje skrbnika. Znači, ne ostaje vam ni kuća ni mobitel, ni auto ni ništa. To je osobni bankrot', objasnio je Miljenić.

>> Ovo je lista svih hrvatskih gradova u bankrotu!

Hrvatska udruga sindikata godinama se zalaže za uvođenje osobnog bankrota, ali modela u kojem nekretnina ne ulazi nužno u otplatu duga. 'Daje mogućnost i novu šansu građaninu koji je, ne svojom krivnjom, zapao u poteškoće', Kazao je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.

Predsjednik je zadovoljan što su njegove ideje pale na plodno tlo. 'Mislim da kad se stvari malo slegnu, da će se iz tih 20 mjera znati izvući nešto pozitivno', kazao je Josipović.

A ministar ima još jedan razlog protiv. 'To iziskuje vrlo velike troškove. Radi se o nekoliko stotina ili nekoliko tisuća ljudi koji će biti ta vrsta skrbnika ili osobno stečajnih upravitelja', kazao je Miljenić.

Predlažemo da se ulogu povjerenika za osobni bankrot osposobe neki od, nažalost, brojne armije visokoobrazovanih ljudi, onda je to nemjerljivo višestruka korist', kazao je Matijašević. A to je ideja koja ima potporu ministra rada i mirovinskog sustava. On je otkrio kako već poduzima akcije za omogućavanje osposobljavanja novih stečajnih upravitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene