450297
450297
450297
450297
450297

'U BiH postoji 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja'

  • , 15.09.2016., 13:40
  • Autor:
  • komentara

U BiH postoji 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja. Rečeno je to na sastanku ministra vanjskih poslova Mire Kovača s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora.

 
 
 
 
Optužnice protiv branitelja (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)
Optužnice protiv branitelja (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)

Hrvatska je tijekom rata u BiH samo štitila svoje nacionalne interese i nije joj bio cilj agresija niti pripajanje prostora, kazao je u četvrtak u Zagrebu umirovljeni general Pavao Miljavac, koji je na čelu izaslanstva Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) razgovarao s tehničkim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem o situaciji u BiH i optužnicama protiv hrvatskih branitelja i generala koje stižu iz te zemlje.

"Mi smo samo štitili naše nacionalne interese, stvarali osnovicu za operacije u Hrvatskoj, ni s kakvim ciljem agresije i pripajanja tog prostora Republici Hrvatskoj, što nam se često imputira", kazao je Miljavac u izjavi za novinare nakon sastanka s tehničkim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem.

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora razgovaralo je s ministrom Kovačem o situaciji u BiH i optužnicama protiv hrvatskih branitelja i generala iz te zemlje.

General Miljavac bio je jedan od glavnih zapovjednika vojno-redarstvene operacije Oluja kojom je prije 21 godinu oslobođena gotovo cijela Hrvatska, a zaslužan je za oslobađanje i velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Upozorivši da je riječ o preko 900 optužnica i to ne samo protiv visokih časnika i generala iz BiH nego dijelom i iz Hrvatske, među kojima se nalazi i on sam, general Miljavac kazao da je jako bitno kako će se situacija s time razvijati jer se Hrvatsku opet optužuje za udruženi zločinački pothvat.

"Ono što zabrinjava je kvalifikacija tih optužnica", kazao je, objasnivši da se u preambulamoj optužnici provlači udruženi zločinački pothvat s potporom RH, a u nekima čak i uz potporu bivšeg predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

"To je za nas potpuno neprihvatljivo", istaknuo je.

Dodao je i da suđenje šestorici BiH Hrvata u Den Haagu može za Hrvatsku biti jako opasno jer "praktično poništava" sve ono što je Hrvatska radila, a radi se o tome da je "tri puta spasila BiH" i često slala konvoje s oružjem i opremom.

Ministar Kovač rekao je da hrvatska diplomacija radi, u suradnji s Državnim odvjetništvom RH, na rješavanju tog problema.

"Što se tiče hrvatske službe vanjskih poslova, mi tu već djelujemo, surađujemo s DORH-om, postoje razgovori koji idu za tim da se taj problem riješi i da nema više progona hrvatskih branitelja kad je sudbena vlast u BiH u pitanju", kazao je.

"Konzultacije su u tijeku i to ćemo prioritetno riješiti", istaknuo je, no u pojedinosti nije želio ulaziti.

Kovač očekuje i da će se nova hrvatska Vlada uskoro, čim bude formirana, sastati s Vijećem ministara BiH kako bi resorni ministri mogli u izravnom kontaktu rješavati otvorena pitanja. Taj se sastanak trebao održati u prvoj polovici godine, ali je odgođen zbog pada hrvatske Vlade u lipnju.

Na sastanku je bilo riječi i o referendumu u Republici Srpskoj najavljenom za 25. rujan, na kojem će se birači izjasniti žele li da se 9. siječnja obilježava kao entitetski praznik.

General Miljavac kazao je kako Hrvatski generalski zbor smatra da je riječ o "široj igri" i "probnom balonu" za sazivanje referenduma o otcjepljenju RS od BiH i da su takve jednostrane odluke jako opasne za BiH.

"Mislim da je to jedna malo šira igra, jedan probni balon da se vidi kako će to biti prihvaćeno i od međunarodne zajednice, i politike u Srbiji, ali i isto tako politike u BiH. Mislim da je krajnji cilj toga pokušaj referenduma vjerojatno za odcjepljenje", kazao je.

Smatra, međutim, da to nije tako jednostavno i da će se uplesti međunarodna politika jer to ne odgovara svima u međunarodnoj zajednici.

Upozorio je da je ta jednostrana odluka Republike Srpske jako opasna za BiH.

"Mislim da je za BiH najgore ako se počne dirati ono što je dogovoreno, a da to nije usuglašeno unaprijed. Ovo je jednostrana odluka RS-a. Mislim da je to dosta opasno za širi kontekst u BiH", kazao je.

"Mi mislimo da treba sjesti, razgovarati, dogovoriti, a ne da se jednostrano donose odluke, jer znate kakva je BiH, ona je vrlo osjetljivo pitanje za sva tri entiteta", istaknuo je.

Miljavac je također izrazio spremnost Hrvatskog generalskog zbora da svojim stručnim analizama pomogne u radu Ministarstvu vanjskih poslova te podržao moguće formaliziranje te suradnje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se