Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasipa se i do 75 posto energije

Milijuni kuna odlaze kroz prozore i vrata - doslovce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuća s lošom stolarijom, izolacijom i krovom rasipa i do 75 posto energije. Prevedeno u kune, na 100 potrošenih kuna bacili smo 75. Doslovno, umjesto kuće, grije se ulica.

Stotine milijuna kuna svaki mjesec baca i država za grijanje bolnica, škola, sudova. Upravo te zgrade, zbog dotrajalosti, najviše rasipaju energiju. Ekipa Nove TV je ekipa mjerila energetsku učinkovitost jedne osječke škole. Rezultat je poražavajući. Svaki mjesec na gubitku energije škola gubi 30-ak tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Energetska nestašica: Ilustracija - 1 SNIJEGA ĆE BITI OBILNO Stiže ledeni val: Prijeti li nam smrzavanje i koliko su nam popunjena skladišta plina? Slika nije dostupna U POTRAZI ZA ODGOVOROM KOJI ZANIMA 170.000 GRAĐANA S pravom se osjećaju prevareno - oni nisu ti koji štede s razdjelnicima

'Evo vidite, unatoč što su prozori promijenjeni stakla nisu kvalitetna i tu su prilično veliki gubici energije na prozorima', pokazao je stručnjak s termovizijskom kamerom ravnateljici.

Tu su još i vrata, pa loša fasada. Energija se rasipa na sve strane. 'Ova škola je jedna od najgorih, energetski jedna od najlošijih u gradu', kazao je Goran Pichler, koordinator projekta Sustavno gospodarenje energijom.

Da zgrada gubi energiju ravnateljica škole vidi i na računima.'Plin je realno najveća stavka - od 45 do 60 tisuća kuna mjesečno', svjesna je Ljiljana Mance, ravnateljica OŠ Grigor Vitez iz Osijeka.

Poput ove škole, većina javnih zgrada rasipa energiju. 'Shvatili smo da gradovi i županije imaju apsolutno prevelike troškove za energiju', kazao je Matija Vajdić, koordinator informacijskog sustava za gospodarenje energijom.

Da bi troškove zgrada smanjili Vlada kreće u njihovu obnovu. 'Mi smo se dovoljno bahatili i glumili bogataše. Imali smo praksu trošiti pet puta više energije nego prosjek EU', kaže ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Nakon obnove i ova bi škola mogla trošiti puno manje.'Detaljni energetski pregled bi ustanovio da su moguće uštede od 75 posto', smatra Pichler.

Novac ušteđen na grijanju itekako može biti koristan. Svaki mjesec ova bi škola mogla kupiti desetak novih računala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene