454151
454151
454151
454151
454151

ZA DOGOVOR SU OSTALA TEK DVA MJESECA Toliko Hrvatsku dijeli od milijunskih penala

  • , 20.10.2016., 07:40
  • Autor:
  • komentara

Kamen spoticanja u bivšoj Vladi HDZ-a i Mosta bio je plan gospodarenja otpadom. HDZ je prijedlog plana ministra Dobrovića dva puta skidao s dnevnog reda Vlade nakon čega ih je Mostov ministar optužio da umjesto interesa građana štite interese lobija koji zarađuje na smeću. Za dogovor su ostala tek dva mjeseca. Toliko Hrvatsku dijeli od milijunskih penala.

 
 
 
 
Što je s planom za gospodarenje otpadom? (Video: Dnevnik Nove TV)
Što je s planom za gospodarenje otpadom? (Video: Dnevnik Nove TV)

Plan za gospodarenje otpadom mjesecima je na čekanju. Odlagališta grcaju, reciklira se tek 17% otpada, a velika većina gradova nema ni adekvatnu infrastrukturu.

''Trudim se odvojiti staklene boce, plastiku i papir koliko je to moguće jer nemamo baš te kontejnere u blizini'', kaže Jasna iz Zagreba.

Gradovi su se našli u velikim problemima, poručuju iz Udruge gradova. ''Dijelom zbog manjkave zakonske regulative na otpad, a velikim dijelom zbog nedonošenja plana gospodarenja otpadom'', rekla je Nives Kopajtich-Škrlec, Udruga gradova.

Dobrovićev plan izgradnje 70-ak sortirnica, reciklažnih dvorišta i kompostana dva je puta skinut s dnevnog reda Vlade. Primjedbe je imalo ministarstvo graditeljstva.

''Siguran sam da će nova Vlada sjesti ponovno za stol, sagledati sve aspekte i da ćemo u zakonskom roku usvojiti i ovaj plan'', rekao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva. To se mora učiniti do kraja godine, inače Hrvatska ostaje bez europskih 475 milijuna eura namijenjenih zbrinjavanju otpada. Još nam prijete i milijunski penali.

Ministar uvjerava - neće ih biti. ''Planiramo u petak pustiti u javnu objavu - mi smo napravili sve formalne dopune koje smo trebali napraviti'', rekao je Slaven Dobrović, ministar okoliša. SDP-ov bivši ministar kaže - sve su imali spremno i godinu dana uzalud potrošili.

''A danas, u programu ove Vlade sadržano je sve ono za što smo se mi zalagali, ipak će se centri graditi'', kaže Mihael Zmajlović, bivši ministar okoliša.

''Mi ćemo argumentirano raspraviti, opravdati potrebu za smanjenjem kapaciteta određenih centara za gospodarenje otpadom'', kaže Dobrović. Milijune vrijedan plan tako je ostavljen - za zadnji tren.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se