Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuči nevjerojatno

Milijarde kuna odlazile na selo, a proizvođači nisu znali za što ih primaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čist račun, duga ljubav - poljoprivrednicima tek od nedavno jasnije za što im točno sjeda novac.

Oko 100 tisuća poljoprivrednika trebalo bi tijekom veljače dobiti milijardu i 400 milijuna kuna. Drugi dio potpora težak milijardu i dvjesto milijuna, bit će isplaćen u travnju. A prvi put ove godine hrvatski će poljoprivrednici nakon obavljenih uplata dobiti i potvrdu - za što im je uplaćen novac.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Nina Obuljen Koržinek - 3 kultura na aparatima Ministrica Obuljen Koržinek o potporama za glazbenike: "U ovim okolnostima, kad je država osigurala cjepivo, nema više potrebe za takvim tipom potpora"

Potpore su raspoređene u 20-ak različitih mjera. Tako da vam, primjerice grlo muzne krave ili hektar pšenice spada u nekoliko mjera. Svaka se mjera isplaćuje u drugo vrijeme. Tako da za svaku tu muznu kravu ili hektar pšenice dobivate po nekoliko uplata. I sve se to se znalo razvući na cijelu godinu.

''Imamo više od 20 potpora. Netko se prijavljuje za dvije, netko za pet, netko za deset… kada se to isplaćuje, pa čak i preko 50 uplata sjeda na račun i poljoprivrednici su doista bili zbunjeni koji je iznos uplaćen za što. Ali, treba malo sjesti i učiti. Treba uzeti papir kojeg smo ispunjavali prije deset mjeseci i vidjeti za što smo sve tražili potporu. Kada novci sjednu poljoprivrednicima na račune, moći će ići u svoju aplikaciju agronet ili otići u agenciju za plaćanje ili savjetodavnu službu i vidjeti koji dan je koliko novaca i za koju mjeru uplaćeno. Urodilo je plodom razgovor s ministrom, kada smo tražili da to poljoprivrednici dobiju'', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ali i poljoprivredni proizvođač

Ističe kako će poljoprivrednici dobiti novac prije obavljene sjetve.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene