Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo premijeru

'Milanoviću, odmah zaustavi rasprodaju državne imovine, nemaš pravo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada, uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traži da odmah prekine sve procese vezane uz prodaju državne imovine.

Kako navodi Lesar u pismu, radi se o nezakonitim radnjama jer hrvatski sabor još nije usvojio Strategiju upravljanja državnom imovinom , a bez Sabora, piše Lesar, Vlada ne smije učiniti ništa u smjeru privatizacije državne imovine.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Pismo prenosimo u cijelosti:

'Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Vlada Republike Hrvatske najavila je privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju. I to nije osobita novost, dapače, možemo reći da je to jedna od rijetkih dosljednosti Vaše vlade. No, Vi i Vaši ministri uveli ste "nemoguću" novost u radu Vlade, koju nismo očekivali, vjerujući da ste Vi kao premijer osoba koja će se s dužnim poštovanjem pridržavati zakona Republike Hrvatske. To je i Vaša obveza, kao građanina i kao premijera. Ili nije?
Dužni smo upozoriti javnost i sve građane, Vladu i Hrvatski sabor, a posebno Vas kao premijera, nedopustiva je rasprodaja državne imovine za koju Vlada nema suglasnost Hrvatskog sabora, a ne može je imati jer Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru. 

Vlada ne može prodavati niti u koncesije davati državnu imovinu bez usvojene Strategije upravljanja državnom imovinom. Zakon o upravljanju državnom imovinom (NN 145/10, 70/12) u članku 9., u stavku 2. jasno propisuje: "Strategiju donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od četiri godine." Činjenica da ni Vlada HDZ-a nije Saboru predložila Strategiju ne opravdava Vas i Vladu vaše koalicije.

Motivi za prodaju državne imovine, u ovom slučaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, posve su jasni. Pod krinkom osnaživanja na tržištu, primarno se radi o financiranju deficita. S druge strane pojedini Vaši ministri uporno nas uvjeravaju da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem autocestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim autocestama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna.

Hrvatski laburisti su do sada već u niz navrata jasno rekli da se protivimo rasprodaji strateške imovine, a to su svakako Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje. Iskustvo na slučaju INA očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi, jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa niti za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade!

Isto tako smo jasno rekli da se protivimo davanju u koncesije već izgrađenih objekata i predložili smo da samo budući projekti mogu ići u koncesije. Prije svega radi tereta financiranja takvih projekata u uvjetima recesije, proračunskog deficita i skupih kredita. Kao što smo rekli, ne čudimo se rasprodaji strateških tvrtki i jedine domaće banke pored HBOR-a te koncesijama za izgrađene autoceste, jer to su pojedini članovi Vlade najavljivali i prije izbora. Čudimo se nepoštivanju zakonitosti i procedure koja je u ovom slučaju izigrana, a Hrvatski sabor u potpunosti ignoriran. I to je nedopustivo!

Umjesto strategije izlaska iz krize, zaustavljanja rasta nezaposlenosti, restrukturiranja gospodarstva i javnog sektora, reindustrijalizacije i otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske uvodi nedemokratski model upravljanja i ignorira hrvatske zakone. Nije li to dovoljno sramotno, osobito jer dolazi od navodno odgovornije i poštenije vlade od prethodne. "Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu", kaže stara latinska, a u hrvatskom prijevodu to znači da zakone svi moramo poštivati, osim Vlade Republike Hrvatske!

Gospodine Milanoviću, Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru niti ju je Vlada predložila!
U ovom trenutku čak i ne moramo ulaziti u političku i ekonomsku raspravu oko merituma smisla i svrhe prodaje državne imovine, osobito tvrtki poput Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke kao i davanja postojećih autocesta u koncesiju. Ovog trenutka primarno je pitanje zakonitosti takvih postupaka. 

Možda su za Vašu vladu stvarne reforme i izlazak iz krize "nemoguća misija", ali sigurno je da je Vaša temeljna misija kao premijera poštivanje svih zakona Republike Hrvatske i na to Vas upozoravam kao predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada. Od Vas zahtijevam da odmah zaustavite sve nezakonite radnje koje ste započeli prije nego li Hrvatski sabor usvoji Strategiju upravljanja državnom imovinom', stoji u priopćenju koje potpisuje Dragutin Lesar

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene