Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravoslavni Badnjak

Milanoviću i Josipoviću pljesak i srdačan doček na bogosluženju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom pravoslavnog Badnjaka predsjednik RH Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sudjelovali su na bogosluženju u zagrebačkoj Katedrali Preobraženja Gospodnjeg.

Pri dolasku, premijer i predsjednik dočekani su srdačno, uz velik pljesak, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan zahvalio im je na dolasku. Mitropolit Jovan Pavlović, predvodeći večernje bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, pozvao je vjernike na molitvu za mir i zajedništvo.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

>> Kardinal Bozanić čestitao Božić patrijarhu Irineju

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, čiji su ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vjernici pozdravili pljeskom.

Dolazak hrvatskog državnog vrha na večerašnje bogoslužje izuzetna nam je radost, čast i ohrabrenje, istaknuo je mitropolit Jovan, te pozvao vjernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo.

"Ovo je novo vrijeme kada naši najviši državni dužnosnici dolaze na badnju večer, praznik Kristova rođenja, da budemo zajedno i osjetimo međusobnu podršku", rekao je mitropolit, predvodeći večeras u Zagrebu posvetu badnjaka.

Vjernike je pozvao na jedinstvo u poštivanju dužnosti na koje ih je obvezao Bog, kao najveći autoritet mirotvorstva i zajedništva. "Mirotvorstvo uzdiže čovjeka do najvećeg dostojanstva, napretka i blagoslova u društvu", poručio je mitropolit. Vjernike je pozvao da se prepuste vodstvu božanske milosti i čiste savjesti.

"Kristovim dolaskom na zemlju božanska svjetlost obasjala je svakoga čovjeka, pokazujući mu put kojim treba ići. Čovjeku ona govori kroz čistu savjest, jer samo budna, čista savjest osvjetljava put", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, čestitavši pravoslavnim vjernicima Božić i zaželjevši im blagoslovljenu novu godinu.

Večerašnjem bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, uz velik broj vjernika koji Božić slave po julijanskom kalendaru, bili su i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, veleposlanik Srbije Stanimir Vukićević.

Nakon bogoslužja organiziran je prigodni domjenak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene