Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas prvi radni dan

Milanovićevi ministri otkrili što će činiti: Doznajte i vi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim ministrima danas je prvi pravi radni dan nakon što su prije Božića preuzeli ministarstva od svojih prethodnika.

Novi premijer oformio je četiri nova ministarstva koja će se baviti posebno osjetljivim gospodarskim i socijalnim pitanjima. Mirando Mrsić pred sobom ima izazov ključnog problema hrvatskog društva koji ne može čekati. Vojska nezaposelnih među kojima su najveća skupina mladi od njega očekuje poteze koji će im pomoći da lakše nađu posao. Mrsić zato najavljuje reformu Zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

'Decentarlizirat ćemo Hrvatski zavod za zapošljavanje. To znači da će se politika zapošljavanja organizirati u jednici gdje ljudi žive a ne da moraju ići u neke druge djelove zemlje', najavio je Mrsić kojem u resor spada i mirovinski sustav koji vapi za reformom. Umirovljenika ima previše naspram radnika a sustav je nepošten jer više od polovice umirovljenika je neki način povlašteno.

Ništa manje težak zadatak imati će novi ministar poduzetništva Gordan Maras. 'Mi moramo, kao što smo u kampanji i govorili, stvoriti jedno konkuretnije okruženje. Ovo ministarstvo će se baviti i poticajima za izvoz i poticajima ljudima da krenu u određene investicijske cikluse. Puno posla će biti s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo'.

A gospodarstvom i njegovim regionalnim razvojem te fondovima EU bavit će se potpredsjednik vlade Branko Grčić. 'Čeka nas jedan od najvažnijih zadataka a to je oblikovanje novog zakona i provedbenih mjera za tzv. potpomognuta područja koja trebaju hitnu i najveću potporu u vremenu koje je ispred nas', kaže Grčić i podsjeća da će njegov važan posao i dalje biti rješavanje pitanja prognanika.

A novo ministarstvo socijalne politike i mladih vodit će potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Jedan od glavih izazova vjerojatno će joj biti bolje cilljana socijalna pomoć za koju mnogi stručnjaci upozoravaju da odlazi onima kojima nije nepohodna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene