Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalmeta o projektima

'Milanovićeva ocjena je ljubomorna reakcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni izvor za financiranje projekata na HŽ-u, poput remonta i sanacije pruge Križevci-Koprivnica, bit će fondovi Europske unije (EU), najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Među investicijskim projektima koje je jučer najavila premijerka Jadranka Kosor spomenuta je i obnova pruge Križevci-Koprivnica, vrijednosti veće od 198 milijuna kuna, a s obzirom da se svake godine smanjuju subvencije HŽ-u iz državnog proračuna, sredstva za to nastojat će se privući iz strukturnih fondova EU, pojasnio je Kalmeta na predstavljanju projekta mirenja u rješavanju individualnih radnih sporova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mario Crnjak Bivši šef HAC-a pere ruke: Postojala je politička linija zapovijedanja Slika nije dostupna Božidar Kalmeta ekskluzivno za Novu TV Kalmeta: Nisam davao naloge mimo zakona

>> Milanović o top projektima: Podsjetnik na neuspjehe

>> Kosor: Realizacija ovih projekata je srce i mozak rada Vlade

Proračunska sredstva za HŽ u zadnje tri godine smanjena su za 1,056 milijardi kuna, tako da ćemo se obratiti EU-fondovima, a u HŽ-u je osnovana posebna skupina stručnjaka zadužena za povlačenje novaca iz strukturnih fondova, kaže Kalmeta. Ocjenu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, da su investicijski projekti koje je Vlada najavila zapravo 'popis želja koje Vlada nije ostvarila', Kalmeta je nazvao 'ljubomornom reakcijom'.

Jučerašnja premijerkina najava projekata početak je Vladinog sustavnog bavljenja investicijama, što je dobro jer smo dosad u tome imali puno opstrukcija i problema, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak. Vlada neće biti investitor niti kod jednog od tih projekata, to će biti javna poduzeća, neki oblik javno-privatnog partnerstva ili privatne investicije, kazao je Kuštrak.

Radi se o projektima koji će dugo trajati, smatra Kuštrak i podsjeća na projekt autoceste Zagreb-Split koji su provele dvije različite Vlade. To je korisno za Hrvatsku, neovisno o tome što se radi o predizbornoj godini, naglasio je Kuštrak dodavši kako su kod nas od četiri godine čak tri predizborne, pa se po toj logici nikada ništa ne bi napravilo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene