Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučuje predsjednik

Milanović: Ušteda ne može biti glavni kriterij za određivanje datuma izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je kako ušteda ne može biti glavni kriterij prilikom održavanja nekih izbora, pa tako ni izbora za hrvatske zastupnike u Europski parlament, naglašavajući kako treba voditi računa o dostojanstvu i poštovanju institucija, a slobodni i demokratski izbori za važna tijela su demokratska institucija.

Vlada je danas odlučila prihvatiti amandmane SDP-a i HNS-a na prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament kojima se predsjedniku Republike otvara mogućnost da izbore za Europski parlament raspiše isti dan kada se održavaju i lokalni izbori, a u tom bi slučaju taj posao provodili isti birački odbori i izborna povjerenstva.

Milanović je ponovio da o datumu izbora odlučuje predsjednik Republike te naglasio da 'ne može glavni kriterij za održavanje bilo kojih izbora biti trošak'. 'Nije samo da demokracija košta, nego se radi o dostojanstvu i poštovanju institucija, a slobodni i demokratski izbori za važna tijela su demokratska institucija. Da nisu važni ne bi bilo ni izbora', poručio je premijer.

>>
Milanović: Dežurni domoljupci daju netočne i zlonamjerne komentare

Logikom uštede, dodao je, možemo organizirati sve moguće izbore na jedan jedini dan - to će biti najjeftnije. 'A je li to najbolje za institucije, za građansku kulturu, e na to pitanje neka odgovore glasni apologeti velikih ušteda', dodao je i ustvrdio kako su motivi takvih istupa 'nešto sasvim deseto'.

Predsjednik će znati, uvjeren je Milanović, odmjeriti što je najbolje za Hrvatsku, za institucije, za samopoštovanje hrvatske političke nacije i prve europske izbore.

Priču o troškovima smatra lažnom pričom. 'Isti oni koji se navodno zalažu za uštede pričaju o tome da ne mogu preživjeti u Bruxellesu s 2,5 tisuće eura koliko im je zastupnička plaća u Hrvatskoj. Podsjećam ih da ne žive u Bruxellesu i Strasbourgu, nego u Zagrebu i Karlovcu, tamo putuju i imaju troškove. Ali, prema shvaćanju savjesti - molim lijepo', dodao je Milanović.

Istaknuo je kako bi članovima vlade politički gledano, ako se gledaju interesi njihovih stranaka, trebalo biti svejedno kada će se ti zbori održati. 'Međutim, kao ministrima i državnicima možda nam i ne bi trebalo biti svejedno', ustvrdio je.

Upozorio je da će 'ti navodni troškovi, koje si hrvatska država kao ne može priuštiti', završiti u rukama onih koji će na dan izbora od jutra do ponoći brojati glasove. 'Taj novac će uzeti doma i kupiti nešto sebi ili djeci, na to platiti PDV. Toliko o troškovima - koji god dan bili izbori završit će u rukama članova odbora koji će to pošteno zaraditi', naglasio je. (Hina)

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene