Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dvojezičnost u Vukovaru

'Nekima je vidjeti da na ćirilici piše Republika Hrvatska noćna mora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na javne ustanove u Vukovaru predstavljaju zadnji čin procesa reintegracije i integracije.

Gost Dnevnika Nove TV u 19:15 je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da pravna država mora funkcionirati te istaknuo kako postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na javne ustanove u Vukovaru predstavljaju zadnji čin procesa reintegracije i integracije tog grada u Hrvatsku.

'To je završetak jednog procesa, to je Hrvatska, jaka Hrvatska koja može poštivati najviše standarde, Hrvatska koja je u odnosu prema drugim državama u regiji u ovom trenutku u jačem, ne dominantnom, nego jačem položaju nego što je to bilo zadnjih pedeset godina. A to ima i svoje prednosti, ima svoju odgovornost, ima svoju težinu - poslovica kaže da plemstvo obvezuje', rekao je Milanović na početku sjednice Vlade.

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: 'Nećemo rušiti svoj grad koji smo '91. branili!'

Pozvao je 'sve one koji su možda i u dobroj vjeri reagirali preemotivno, povrijeđeni, - da shvate da pravna država mora funkcionirati'.

Država je jedinstvena i na ovo što je država morala učiniti u Vukovaru moramo gledati kao na završetak, zadnji čin procesa reintegracije i integracije Vukovara u Hrvatsku, ustvrdio je.

'Noćna mora'

Izrazio je razumijevanje za one kojima postavljanje dvojezičnih natpisa može smetati, ali, rekao je da razmišlja na drugi način. 'Onome tko ne voli Hrvatsku i koji se nikada nije pomirio s tim da je Vukovar u Hrvatskoj - vidjeti tablu i natpis gdje na ćirilici piše Republika Hrvatska je u stvari noćna mora', rekao je.

Hrvatska je u poziciji da se mora i želi ponašati 'po višim standardima'. 'Ovo što radimo, radimo u najboljoj vjeri, ne radimo ni po čijim pritiscima. Prvi puta u dvadeset i više godina ovakvi iskoraci se rade našom voljom', naglasio je. Dodao je kako s time nema veze 'nikakva strana sila, nikakav vanjski faktor'.

'Čak se po prvi puta i Europska komisija, doduše na malo neobičan način, potpuno ogradila od ovoga', dodao je i zaključio kako Hrvatska to ne čini zbog nečijih pohvala već zbog sebe i svoga društva.

'Hrvatska je država i majka je svih svojih građana, ne gospodarica nego majka u pozitivnom smislu riječi - kojim god pismom oni pisali i koje god nacije bili', poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene